Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Proteiini, seerumista

2516 S -Prot

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Nestetasapainotilan selvittely albumiinin täydentäjänä, paraproteinemian selvittely

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 4 viikkoa jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä

Menetelmä

Fotometrinen, biuretreaktio.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Plasman proteiineja on totuttu tutkimaan seerumista, josta on hyytymään poistunut fibrinogeeni ja hyytymistekijöiden ylimäärä esiintyy aktiivisena.

Seerumissa on lukuisia eri proteiineja, jotka eroavat toisistaan koon ja rakenteen ja toiminnan suhteen (ks. S-Proteiini, fraktiot). Kvantitatiivisesti tärkeimmät ovat albumiini ja immunoglobuliinit. Immunoglobuliinit tuotetaan B-lymfosyyttisarjan soluissa. Valtaosa muista seerumin proteiineista muodostetaan maksassa.

Seerumin kokonaisproteiinipitoisuutta tarvitaan lähinnä albumiinin täydentäjänä nestetasapainoa arvioitaessa sekä eri hypergammaglobulinemioiden arvioinnissa, mm. seerumin proteiinien fraktioinnin esitutkimuksena.

Viitearvot

kaikki 62 - 78 g/l

Tulkinta

Hypoproteinemiaa esiintyy hypervolemiassa (ödeemit, sydäninsuffisienssi, askites), proteiinisynteesin häiriöissä (malnutritiotilat, maksakirroosi,vaikeat krooniset taudit), sekä lisääntyneen proteiinimenetyksen seurauksena (nefroosi, verenvuoto, palovammat, proteiinien menetys suoleen).

Hyperproteinemiaa todetaan dehydraatiotiloissa ja immunoglobuliinien poly- ja monoklonaalisesti lisääntyneen synteesin seurauksena.

Päivitetty 23.11.2021 / SL

Sivun alkuun