Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Prolaktiini, seerumista

2507 S -PRL

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Naiset: infertiliteetti, lyhyt luteaalivaihe, ovulaatiohäiriöt, oligomenorrea, amennorrea, toiminnalliset vuotohäiriöt, galaktorrea, epäily hypotalamuksen tai hypofyysin sairaudesta. Miehet: infertiliteetti, impotenssi, libidon menetys, gynekomastia, galaktorrea, epäily hypotalamuksen tai hypofyysin sairaudesta.

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 10-14. Luotettavampi tulos saadaan, jos potilas on ollut valveilla 3-4 tuntia ennen näytteenottoa. Näyte tulee ottaa 1-10 päivän sisällä kuukautisten alkamisesta. Stressi saattaa nostaa prolaktiinitasoja. Myös yhdyntä, gynekologinen ja rintojen tutkimus/painelu voivat lisätä prolaktiinipitoisuuksia, joten niitä tulee välttää vuorokauden ajan ennen näytteenottoa. Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje https://www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet/

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 3 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 3 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Prolaktiini on aivolisäkkeen laktotroofisolujen tuottama 199 aminohapon peptidihormoni, jonka molekyylipaino on n. 23 000. Se muistuttaa rakenteeltaan kasvuhormonia ja istukan laktogeenista hormonia (hPL), ne ovatkin saman geeniperheen tuotteita. Prolaktiini stimuloi maidon muodostumista ja erittymistä. Suuret prolaktiinipitoisuudet heikentävät munasarjojen ja kivesten hormonituotantoa. Prolaktiini erittyy pulssimaisesti ja sillä on selvä vuorokausivaihtelu: eritys on suurimmillaan unen aikana. Lisäksi stressi lisää eritystä. Eritys lisääntyy kymmenkertaiseksi raskauden loppua kohden. Imettäminen ja rinnan muu manipuloiminen lisäävät prolaktiinieritystä. TRH, VIP, estrogeenit sekä dopamiini-reseptorien salpaajat (mm. neuroleptit) kiihdyttävät ja dopamiini ja bromokriptiini ehkäisevät prolaktiinin eritystä. Normaalisti prolaktiinieritys on jatkuvan dopamiini-inhibition säätelemä.

Viitearvot

miehet 0 - 320 mU/l
miehet (tekopaikka islab) 86 - 324 mU/l
naiset 0 - 530 mU/l
naiset (tekopaikka islab) 102 - 496 mU/l

Tulkinta

Suuria aktiivisuuksia tavataan seuraavien tilojen yhteydessä: tiettyjen lääkeaineiden käyttö (fentiatsiinit, haloperidoli, bentsamidiinit, metoklopramidi, sulpiridi, metyylidopa, reserpiini, TRH ja estrogeenit), hypofyysin mikroadenoomat ja adenoomat, hypotalamuksen sairaudet, aivolisäkkeen varren vaurio, primaarinen hypotyreoosi, krooninen munuaisten vajaatoiminta, rintakehän seinämän sairaudet, raskaus ja imetys.

Viite https://www.testing.com/tests/prolactin/

Päivitetty 13.07.2022 / AMM

Sivun alkuun