Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Progesteroni, seerumista

2502 S -PROG

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 040 6356412 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Indikaatiot

Keltarauhasen toiminnan osoittaminen. Tällä on merkitystä erityisesti ovulaation toteamisessa infertiliteettitutkimuksissa ja kuukautiskierron häiriöissä.

Esivalmistelu

Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenkeräystä.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Voimakas lipeemisyys häiritsee määritystä. Seerumi säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 3 kk pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään kylmänä mikäli perillä 5 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna. Geeliputki ei kelpaa.

Menetelmä

Kemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Progesteroni on C-21 -steroidi. Sitä muodostuu pääasiassa munasarjan keltarauhasessa kuukautiskierron luteaalivaiheessa ja raskauden aikana suuria määriä myös istukassa. Tuotanto munasarjassa edellyttää, että kuukautiskierto on ovulatorinen. Vähäisiä määriä progesteronia muodostuu myös lisämunuaisissa ja kiveksissä. Aivolisäkkeen LH kiihdyttää keltarauhasen progesteronituotantoa ja eritystä. Plasman progesteroni puolestaan estää takaisinkytkentävaikutuksella LH:n eritystä. Progesteroni estrogeenien kanssa valmistaa kohdun limakalvon vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu ja progesteronin eritys vähenee. Jos munasolu hedelmöittyy ja kiinnittyy kohdun limakalvolle, istukan tuottama hCG pitää yllä keltarauhasta ja sen progesteronituotantoa alkuraskauden ajan. Myöhemmin (6. - 9. raskausviikosta asti) istukka itse tuottaa suuria määriä progesteronia ja keltarauhanen surkastuu.

Viitearvot

miehet alle 2.6 nmol/l
naiset follikkulaarivaihe alle 3.1 nmol/l
naiset luteaalivaihe 1.8 - 56 nmol/l
naiset menopaussin jälkeen alle 1.3 nmol/l

Tulkinta

Viiteväli:

Follikulaarivaihe < 3,1 nmol/l

Luteaalivaihe 1,8 - 56 nmol/l

Menopaussin jälkeen < 1,3 nmol/l

Miehet < 2,6 nmol/l

Anovulatorisessa kuukautiskierrossa, puutteellisen keltarauhastoiminnan yhteydessä ja e-pillerien käyttäjillä todetaan alentuneita pitoisuuksia (< 2,0 nmol/l). Jos ovulaatio on tapahtunut, progesteronipitoisuuden pitäisi suurentua vähintään tasolle 25 nmol/l luteaalivaiheen keskellä (noin kierron päivä 22). Tämän toteamiseksi olisi varminta ottaa luteaalivaihessa kolme näytettä esimerkiksi neljän päivän välein. Kaikkien pitoisuuksien tulisi olla vähintään 6 nmol/l ja huippupitoisuuden vähintään 25 nmol/l. Raskauden aikana pitoisuus kohoaa huomattavasti, ja se voi olla jopa 1000 nmol/l ennen synnytystä.

Huomautus

Dehydroapiandrosteroni (DHEA) ja sen metaboliitti DHEAS suurina pitoisuuksina voivat aiheuttaa näennäisesti kohonneita S -PROG-pitoisuuksia. Esim DHEAS-pitoisuus 70 µmol/l nostaa S -PROG-pitoisuuden 3,7 nmol/l arvoon 6,7 nmol/l (80 % nousu).

Viitteet

- Nilsson-Ehle P ym. Laurells klinisk kemi i praktisk medicin, Studentlitteratur, Lund 2012.

- Pepe G & Albrecht E. Steroid Endocrinology of Pregnancy. Glob Libr Women's Med (ISSN: 1756-2228) 2008 DOI 10.3843/GLOWM.10311.

- Schuring AN ym. Establishing Reference Intervals for Sex Hormones on the Analytical Platforms Advia Centaur and Immulite 2000XP. Ann Lab Med 2016 36:55-9.

Päivitetty 13.11.2018 / OV

Sivun alkuun