Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Progesteroni, seerumista

2502 S -PROG

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio p.0406356351

Asiantuntijat

kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897 ja lääkäri Kalle Jutila: kalle.jutilaatnordlab.fi / 0406356549

Indikaatiot

Keltarauhasen toiminnan osoittaminen. Tällä on merkitystä erityisesti ovulaation toteamisessa infertiliteettitutkimuksissa ja kuukautiskierron häiriöissä.

Esivalmistelu

Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenkeräystä.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml (geeliputki ei käy)

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 2 vrk jääkaapissa.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään kylmänä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Progesteroni on C-21 -steroidi. Sitä muodostuu pääasiassa munasarjan keltarauhasessa kuukautiskierron luteaalivaiheessa ja raskauden aikana suuria määriä myös istukassa. Tuotanto munasarjassa edellyttää, että kuukautiskierto on ovulatorinen. Vähäisiä määriä progesteronia muodostuu myös lisämunuaisissa ja kiveksissä. Aivolisäkkeen LH kiihdyttää keltarauhasen progesteronituotantoa ja eritystä. Plasman progesteroni puolestaan estää takaisinkytkentävaikutuksella LH:n eritystä. Progesteroni estrogeenien kanssa valmistaa kohdun limakalvon vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu ja progesteronin eritys vähenee. Jos munasolu hedelmöittyy ja kiinnittyy kohdun limakalvolle, istukan tuottama hCG pitää yllä keltarauhasta ja sen progesteronituotantoa alkuraskauden ajan. Myöhemmin (6. - 9. raskausviikosta asti) istukka itse tuottaa suuria määriä progesteronia ja keltarauhanen surkastuu.

Viitearvot

miehet 0.9 - 3.9 nmol/l

Tulkinta

Viiteväli naiset:

 Follikulaarivaihe < 4,5 nmol/l
 Luteaalivaihe 10,6 - 81 nmol/l
 Keskiluteaalivaihe 14,1 - 89 nmol/l
 Menopaussin jälkeen < 2,3 nmol/l

Raskauden aikana 1.trimesteri 36 - 286 nmol/l 2.trimesteri 81 - 284 nmol/l 3.trimesteri 154 - 1344 nmol/l

Anovulatorisessa kuukautiskierrossa, puutteellisen keltarauhastoiminnan yhteydessä ja e-pillerien käyttäjillä todetaan alentuneita pitoisuuksia (< 2,0 nmol/l). Jos ovulaatio on tapahtunut, progesteronipitoisuuden pitäisi suurentua vähintään tasolle 25 nmol/l luteaalivaiheen keskellä (noin kierron päivä 22). Tämän toteamiseksi olisi varminta ottaa luteaalivaihessa kolme näytettä esimerkiksi neljän päivän välein. Kaikkien pitoisuuksien tulisi olla vähintään 6 nmol/l ja huippupitoisuuden vähintään 25 nmol/l. Raskauden aikana pitoisuus kohoaa huomattavasti, ja se voi olla jopa 1000 nmol/l ennen synnytystä.

Huomautus

Dehydroapiandrosteroni (DHEA) ja sen metaboliitti DHEAS suurina pitoisuuksina voivat aiheuttaa näennäisesti kohonneita S -PROG-pitoisuuksia. Esim DHEAS-pitoisuus 70 µmol/l nostaa S -PROG-pitoisuuden 3,7 nmol/l arvoon 6,7 nmol/l (80 % nousu).

Viitteet

 Nilsson-Ehle ym. Laurells klinisk kemi, Lund 2012
 Pepe ym. Glob Libr Women's Med DOI 10.3843/GLOWM.10311
 Schuring ym. Ann Lab Med 2016 36:55-9

Päivitetty 13.07.2022 / AMM

Sivun alkuun