Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Progesteroni, seerumista

2502 S -PROG

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 040 6356412, professori Juha Risteli: juha.risteliatnordlab.fi / 040 6356295 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Indikaatiot

Keltarauhasen toiminnan osoittaminen. Tällä on merkitystä erityisesti ovulaation toteamisessa infertiliteetin selvittelyssä sekä kuukautiskierron häiriöissä.

Esivalmistelu

Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenkeräystä.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Voimakas lipeemisyys häiritsee määritystä. Seerumi säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 3 kk pakastettuna.

LÄHETYS Seeruminäyte lähetetään kylmänä mikäli perillä 5 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna. Geeliputki ei käy.

Menetelmä

Kemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Progesteroni on ns. C-21 -steroidi. Sitä muodostuu pääasiassa keltarauhasessa kuukautiskierron luteaalivaiheessa, raskauden aikana myös istukassa. Lisämunuaiset ja kivekset tuottavat myös vähäisiä määriä progesteronia. Aivolisäkkeen LH stimuloi keltarauhasen progesteronieritystä, suurentunut plasman progesteronitaso puolestaan estää takaisinkytkentävaikutuksella LH:n eritystä. Progesteroni, yhdessä estrogeenien kanssa, valmistaa kohdun limakalvon vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu ja progesteronin eritys vähenee. Jos taas munasolu hedelmöittyy ja kiinnittyy kohdun limakalvolle, istukan tuottama hCG pitää yllä keltarauhasta ja sen progesteronituotantoa alkuraskauden ajan. Myöhemmin (6. - 9. raskausviikolla) istukka itse rupeaa tuottamaan suuria määriä progesteronia ja keltarauhanen surkastuu.

Viitearvot

miehet alle 60 v 0.22 - 1.7 nmol/l
miehet yli 60 v 0.48 - 1.1 nmol/l

Tulkinta

 Viiteväli:
 miehet (oma aineisto, n=56)
 alle 60 v vaihteluväli 0.22 - 1.7 nmol/l (keskiarvo 0.86)
 yli 60 v vaihteluväli 0.48 - 1.1 nmol/l (keskiarvo 0.73)
 naiset (oma aineisto) Katso kuva
 http://oyslab.fi/cgi-bin/ohjeet/S-Prog.jpg

Seerumin progesteronipitoisuus (S-PROG) viidellätoista normaalisti menstruoivalla vaisella (oma materiaali) kuukautiskierron eri päivinä. Keskimmäinen viiva esittää keskiarvoa ja ylin ja alin viiva vaihtelurajoja. Munasolun irtoamisajakohdaksi on katsottu päivä, jolloin LH:n pitoisuus suurenee nopeasti maksimiinsa.

Anovulatorisessa kuukautiskierrossa ja puutteellisen keltarauhastoiminnan yhteydessä todetaan pienentyneitä pitoisuuksia. Jos ovulaatio on tapahtunut, progesteronipitoisuuden pitäisi suurentua vähintään 25 nmol/l:aan luteaalivaiheen puolessa välissä (n. kierron päivä 22). Tämän toteamiseksi varmuudella tulisi luteaalivaihessa ottaa 3 näytettä esim. 4 päivän välein. Kaikkien pitoisuuksien tulisi olla vähintään 6 nmol/l ja huippupitoisuuden vähintään 25 nmol/l.

Päivitetty 01.12.2017 / AH

Sivun alkuun