Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Pneumocystis carinii, pikavärjäys, solunäyte

2482 -PncaVr

Tiedustelut

Patologian osasto, sytologian laboratorio puh. (08-315)2179 tai (08-315)2165.

Asiantuntijat

erikoislääkäri Elisa Lappi-Blanco: elisa.lappi-blancoatppshp.fi / (08-315)2971 ja ylilääkäri Paavo Pääkkö: paavo.paakkoatppshp.fi / (08-315)2192

Indikaatiot

Pneumocystis carinii -infektioepäily.

Näyte

LÄHETE: Weblab:sta tutkimustilausosion Erikoisalat ja lisälomakkeet-listalta patologian sivulta Sytologinen 2482 -PncaVr. Lähetteestä on käytävä ilmi puhelinnumero, johon toivotaan vastausta värjäystuloksesta.

NÄYTE: Tutkimusta varten tarvitaan n. 20 ml tuoretta keuhkon tai keuhkoputken huuhtelunäytettä. Näyte toimitetaan sytologian laboratorioon mahdollisimman nopeasti jäämurskan sisässä lähetin mukana tai sellaisenaan näytelinjaa pitkin. (huom HIV, HIV-epäily tai tbc: näyte otetaan 70 % alkoholiin 1:1).

Pneumocystis carinii -näytteen lähettämisestä on ilmoitettava edellisenä päivänä sytologian laboratorioon. Näytteen on oltava laboratoriossa klo 14 mennessä.

FIKSAATIO: Tuorenäyte, ei fiksaatiota.

Menetelmä

Sytosentrifugivalmiste, May-Grunwald-Giemsa-värjäys ja hopeavärjäyssarja mikroaaltouunitekniikalla. Esitarkastus.

Tekotiheys

ma - pe

Yleistä

Vain pneumocystis cariniin toteamiseen tähtäävä tutkimus.

Tulkinta

Erikoislääkärin tai erikoistuvan lääkärin antama lausunto. Vastaus ilmoitetaan puhelimitse jo samana päivänä. Kirjallinen erikoislääkärin antama tai varmistama lausunto annetaan yleensä seuraavana päivänä.

Päivitetty 28.10.2009 / AJ

Sivun alkuun