Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Parasiittien osoitus

2456 -Para-O

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Parasitol. lab., p. 040 6356312.

Indikaatiot

Epäily parasiitin aiheuttamasta taudista.

BAL-neste (mikrosporidiat, cryptosporidium, madot ym.)

Giardiaasiepäily potilaalla, jolla giardiaa ei ole saatu osoitetuksi ulostenäytteestä (F -Para-O).

Parasiitiksi epäillyn madon, niveljalkaisen tai muun paljaalla silmällä erottuvan rakenteen tunnistaminen.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyte

Näyte voi olla bronkoalveolaarinen huuhteluneste (BAL), vähintään 2 ml tai keuhkobiopsiapala puhtaassa kierrekorkillisessa putkessa tai purkissa.

Huuhtelunestettä on oltava vähintään 2 ml ja se on lähetettävä laboratorioon mahdollisimman pian. Jos kuljetus kestää yli 3 tuntia, näyte toimitetaan jääkaappilämpötilaan viilennettynä (jäissä). Näyte on saatava tutkittavaksi vuorokauden sisällä näytteenotosta.

Keuhkobiopsian voi lähettää kudospalana, mikäli näyte toimitetaan laboratorioon 3 tunnin kuluessa. Muussa tapauksessa tulee kudosnäytteistä tehdä imprint- eli leimausnäytteet: A) pienestä kudospalasta (<3 mm) leimausnäyte tehdään hieromalla ja murskaamalla kudospala 6-8:lle objektlasille, B) suuret kudospalat (>3 mm) leimausnäyte tehdään painelemalla useita tuoreita kudospalan leikkauspintoja vierekkäin 6-8:lle objektilasille. Leimausnäytteet ilmakuivataan ennen lähettämistä ja lasit lähetetään mahdollisimman pian huoneenlämmössä laboratorioon.

Giardiaasiepäilyssä ohutsuolibiopsian villuspuolella painellaan puhtaalle objektilasille leimausjälkiä (2-3/biopsiapala). Lasien annetaan kuivua huoneenlämmössä ennen mikrobiologian laboratorioon lähettämistä. Giardiaasiepäilyssä voidaan ottaa näytteeksi myös duodenaalinestettä, mutta se on toimitettava huoneenlämmössä välittömästi mikrobiologian laboratorioon tutkittavaksi.

Menetelmä

Mikroskooppinen tutkimus.

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa.

Tulkinta

Löytyneet parasiitit vastataan. Löydöksen merkitystä kommentoidaan lähetteen tietojen perusteella.

TULOS VALMIINA Viikon kuluessa.

Huomautuksia

Virtsateiden sistosomiaasiepäilyssä (bilhartsioosi) suosittelemme U-Schi-O -tutkimusta. Ekinokokkoosiepäilyssä suosittelemme -Echi-O -tutkimusta.

Päivitetty 20.11.2018 / KJ

Sivun alkuun