Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Parasiitit (kval), uloste

2455 F -Para-O

Tiedustelut

Mikrobiologia/Parasitol. lab., p. 040-6356312.

Indikaatiot

Suolistoparasiittien aiheuttama tauti. Seulontatutkimuksena voidaan käyttää 6375 F -ParaNhO.

Esivalmistelu

Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#mb_uloste

Mikrobiologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf

Näyteastia

10% formaliinipurkki

Näyte

Kierrekorkilliseen purkkiin otetaan tuoretta ulostetta 10 %:een formaliiniliuokseen (1 osa kiinteää ulostetta ja 5 osaa formaliiniliuosta; 1 osa ripuliulostetta ja 2 osaa formaliiniliuosta).

Purkki lähetetään huolellisesti muovipussiin suljettuna mikrobiologian laboratorioon. Näyte lähetetään mahdollisimman pian huoneenlämpöisenä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, näytettä säilytetään jääkaapissa (max. 5 vrk). Suositellaan vähintään kolmena eri päivänä otettua näytettä, koska parasiittien erittyminen ulosteeseen on ajoittaista.

Menetelmä

Näytteen formaliinietyyliasetaatti-konsentraatin mikroskopiatutkimus. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Tehdään viikottain.

Tulkinta

Näytteestä vastataan suolistoparasiittien toukat, munat ja kystat. Löydöksen merkitystä kommentoidaan lähetteen tietojen perusteella. Yksittäinen negatiivinen löydös ei poissulje suolistoloisen aiheuttamaa tautia, sillä parasiittien kystien ja munien tuotto voi vaihdella. Negatiivisessa tapauksessa suosittelemme otettavaksi ainakin kolme erillistä ulostenäytettä muutaman päivän välein.

TULOS VALMIINA: Viikon kuluessa

Huomautuksia

F -Para-O tutkimus ei sovellu kihomadon osoittamiseen(vrt. F -Enve-O 2053). Cryptosporidium-infektiota epäiltäessä suositellaan F -ParaNhO-tutkimusta (6375). Cystoisospora (ent. Isospora) belli ja Cyclospora voidaan osoittaa F -Para-O tutkimuksen näytteestä, mutta se on pyydettävä erikseen puhelimitse.

Päivitetty 20.11.2018 / AEAL

Sivun alkuun