Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Parasiitit (kval), uloste

2455 F -Para-O

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Parasitol. lab., p. 040-6356312.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Epäily suolistoparasiittien aiheuttamasta taudista

Esivalmistelu

Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#mb_uloste

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf

Näyteastia

10% formaliinipurkki

Näyte

Kierrekorkilliseen purkkiin otetaan tuoretta ulostetta 10 %:een formaliiniliuokseen (1 osa kiinteää ulostetta ja 5 osaa formaliiniliuosta; 1 osa ripuliulostetta ja 2 osaa formaliiniliuosta).

Purkki lähetetään huolellisesti muovipussiin suljettuna mikrobiologian laboratorioon. Näyte lähetetään mahdollisimman pian huoneenlämpöisenä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, näytettä säilytetään jääkaapissa (max. 5 vrk). Suositellaan vähintään kolmena eri päivänä otettua näytettä, koska parasiittien erittyminen ulosteeseen on ajoittaista.

Menetelmä

Näytteen formaliinietyyliasetaatti-konsentraatin mikroskopiatutkimus.Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Tehdään viikottain.

Tulkinta

Näytteestä vastataan suolistoparasiittien toukat, munat ja kystat. Löydöksen merkitystä kommentoidaan lähetteen tietojen perusteella. Yksittäinen negatiivinen löydös ei poissulje suolistoloisen aiheuttamaa tautia, sillä parasiittien kystien ja munien tuotto voi vaihdella. Negatiivisessa tapauksessa suosittelemme otettavaksi ainakin kolme erillistä ulostenäytettä muutaman päivän välein. F-PARAO tutkimus ei sovellu kihomadon osoittamiseen(vrt. F-ENVE-O). Cystoisospora (ent. Isospora) belli ja Cyclospora voidaan osoittaa F-PARAO tutkimuksen näytteestä, mutta se on pyydettävä erikseen puhelimitse.

TULOS VALMIINA: Viikon kuluessa

Päivitetty 14.03.2018 / KJ

Sivun alkuun