Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Parasetamoli, seerumista

2451 S -Paras

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285

Indikaatiot

Myrkytysepäily ja hoidon seuranta

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Hemolyysiä vältettävä. Seerumi säilyy 8 h huoneenlämmössä ja 2 viikkoa jääkaapissa. Pitempiaikainen säilytys pakasteessa. Hepariini-, sitraatti-, oksalaatti/fluoridi- ja EDTA-plasma soveltuu myös näytteeksi.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 8 tunnin kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Homogeeninen entsyymi-immunomääritys.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Parasetamoli on antipyreettinen analgeetti, jonka yliannostus tai pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa maksavaurion.

Tulkinta

Maksavaurion todennäköisyyttä ja N-asetyylikysteiinihoidon tarvetta voi arvioida seerumin parasetamolipitoisuuden ja parasetamoliannoksesta kuluneen ajan perusteella oheisen nomogrammin avulla: https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/aho/article/ala10154/search/parasetamoli Tarkempia tietoja saa HUS:n Myrkytystietokeskuksesta. Nomogrammin perusteella N-asetyylikysteiinihoito on aiheellinen, jos seerumin parasetamolipitoisuus ylittää yhdessäkin ajankohdassa lääkkeen nauttimisen jälkeen seuraavat likiarvot:

  4 h 1000 µmol/l
  8 h  490 µmol/l
 12 h  220 µmol/l
 16 h  110 µmol/l
 20 h   55 µmol/l
 24 h   26 µmol/l

Korkean riskin potilailla (krooninen alkoholin käyttö, entsyymi-induktorilääkitys, syömishäiriö, malnutritiotila) raja-arvot ovat tätä matalampia (ks. nomogrammi).

Asetyylikysteiinihoito tulee parasetamolimyrkytyksessä aloittaa mahdollisimman nopeasti. Jos potilas on varmasti tai epäillysti nauttinut yliannoksen parasetamolia, niin Akuuttihoito-oppaan (Kustannus Oy Duodecim 2015) mukaan asetyylikysteiinihoito aloitetaan ennen pitoisuusmääritysten valmistumista riippumatta siitä, kuinka kauan parasetamolin nauttimisesta on kulunut.

Asetyylikysteiini (N-asetyylikysteiini) voi häiritä parasetamolipitoisuuden mittausta ja korkeammilla hoitopitoisuuksilla aiheuttaa todellista merkittävästi matalamman mittaustuloksen. Näytteenoton ajoituksella voidaan kuitenkin vähentää asetyylikysteiinihoidon mittausta häiritsevää vaikutusta. Mahdollisuuksien mukaan parasetamolinäyte suositellaan otettavaksi ennen infuusiota tai 2-3 tuntia sen aloittamisen jälkeen. Lääkkeen valmisteyhteenvedon (Acetylcysteine 200mg/ml Injection) mukaan asetyylikysteiinin plasmapitoisuudet vaihtelevat pian infuusion (150 mg/kg/60 min) aloittamisen jälkeen 300 - 900 mg/l. Aloitusannoksen jälkeen asetyylikysteiinin plasmapitoisuus laskee todennäköisesti 2-3 tunnissa n. tasolle 200 mg/l tai sen alle, jolloin se ei enää merkittävästi häiritse mittausta (ks. taulukko alla).

N-asetyylikysteiinipitoisuus (mg/l) ja arvioitu parasetamolitulosta laskeva vaikutus (%):

 200-300 mg/l  3-6 %
     400 mg/l   10 %
     600 mg/l   30 %
     800 mg/l   40 %

Viitteet: Terveysportti-Akuuttihoito. Parasetamolimyrkytyksen antidoottihitoia ohjaava nomogrammi. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/aho Kalle Hoppu. Parasetamolimyrkytyksen hoito. Duodecim 2002. 118:187-91.

Huomautuksia

Asetyylikysteiini voi vaikuttaa tulokseen (ks. Tulkinta).

Päivitetty 08.12.2022 / TP

Sivun alkuun