![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
2443 | S -Osmol |
Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351
kemisti Eevastiina Marjoniemi: eevastiina.marjonieminordlab.fi / 044 4394810
Neste- ja elektrolyyttitasapainon tutkiminen sekä munuaisten toiminnan selvittäminen
Seerumi-geeliputki 5 ml
NÄYTE: Veri: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Alle 2 vuotiailta kapillaariverinäyte. Seeruminäyte säilyy huoneenlämmössä 3 vrk ja jääkaapissa 5 vrk, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Liukenemattomia partikkeleita sisältävät näytteet on suodatettava ennen määritystä.
LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä mikäli perillä 3 vrk kuluessa
Osmometrinen (jäätymispisteen aleneminen)
Arkipäivisin
Seuraavana arkipäivänä
Osmolaliteetilla tarkoitetaan liuenneiden partikkelien lukumäärää (kilossa liuotinta) riippumatta aineen molekyylipainosta. Ruumiinnesteiden vesipitoisuutta säädellään siten, että elimistön nesteiden osmolaliteetti pysyy samana. Plasman osmolaliteettia säädellään hypotalamuksen osmoreseptorien ja hypofyysin takalohkon antidiureettisen hormonin (ADH) kautta, joka vaikuttaa veden eritykseen munuaisissa.
Osmolaliteetin häiriöt ovat tavallisia eri kuivumistiloihin tai ylimääräiseen diureesiin liittyen (hypertoninen plasma, dehydraatio), samoin erilaisissa turvotustiloissa ja liiallisen juomisen seurauksena (hypotoninen plasma, hyperhydraatio).
Vesitasapainon häiriöiden tutkimisessa tarvitaan sekä plasman (seerumin) että virtsan osmolaliteetti- ja elektrolyyttimäärityksiä ja happo-emästasapainon tietoja. Puutteellisen ADH-erityksen tai munuaisten toiminnan selvittämiseksi potilasta voidaan tarvittaessa pitää vesipaastolla pitempäänkin kuin yön yli (virtsan väkevöimiskoe), mikäli potilasta monitoroidaan vaarallisen dehydraation välttämiseksi.
kaikki | 280 - 300 | mosm/kg H2O |
Seerumin (plasman) osmolaliteetti on suurentunut mm. kuivumistiloissa, hypofyysin vaurioissa ADH:n puutteen takia (diabetes insipidus) ja hankituissa tai perinnöllisissä tubulaarisissa munuaisvaurioissa virtsan konsentrointikyvyn häiriintymisen vuoksi. Seerumin osmolaliteetti on suurentunut suolojen pitoisuusmuutosten lisäksi myös muiden osmoottisesti aktiivisten aineiden kertymisestä johtuen mm. diabeettisessa ketoasidoosissa, hyperosmolaalisessa nonketoottissa koomassa, etanolimyrkytyksessä ja maitohappoasidoosissa.
Seerumin osmolaliteetti on pienentynyt mm. lisämunuaisenkuoren vajaatoiminnassa (Addisonin tauti), hypopituitarismissa ja vesimyrkytyksessä.
Päivitetty 10.03.2021 / TP