Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Orgaaniset hapot (kval), virtsasta

2437 U -Orgah-O

Osatutkimukset

U -Krea

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

erikoislääkäri Päivi Myllynen: paivi.myllynenatnordlab.fi / 040 635 6386, erikoislääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 040 6356412

Indikaatiot

Synnynnäisen aineenvaihduntasairauden epäily

Esivalmistelu

Näytteen mukana Aminohappojen ja orgaanisten happojen tutkimuslähete, jos vastaavia tietoja ei ole sähköisessä pyynnössä http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/aineenvaihduntasairauksien_lahete.pdf

Näyteastia

2x11 ml säilöntäaineeton putki (Z-putki)

Näyte

NÄYTE: 2 x 10 ml (min 2 x 4 ml) ensimmäisestä aamuvirtsasta, joka on otettu puhtaaseen muoviseen näytteenottoastiaan. Toiseen putkeen liimataan U-Krea -osatutkimuksen tarra ja toiseen putkeen U-Orgah-O-tarra. (Huom! Vain yksi tutkimustarra/putki.) Näyte säilyy pakastettuna kk:sia.

LÄHETYS: Näyte toimitetaan kylmänä 2 t:n kuluessa laboratorioon, muutoin lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Kaasukromatografia-massaspektrometria sekä kvalitatiivisesti että semikvantitatiivisesti. Laboratorio määrittää tutkimuksen yhteydessä myös virtsan kreatiniinin (U -Krea).

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

2-3 viikon kuluessa

Yleistä

Synnynnäisten aineenvaihdunnan häiriöiden seurauksena voi virtsaan erittyä epätavallisia määriä intermediäärimetabolian välituotteita.

Tulkinta

Laboratoriolääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon.

Huomautuksia

Lähetteessä (sähköinen/paperi) pitää ilmoittaa potilaan paino, lääkitys, ravintovalmisteet, mahdollinen diagnoosi ja kysymyksen asettelu. Mikäli vastaus tarvitaan nopeammin, siitä on sovittava erikseen.

Päivitetty 13.10.2017 / PM

Sivun alkuun