Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Orgaaniset hapot (kval), virtsasta

2437 U -Orgah-O

Osatutkimukset

U -Krea

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 0406356412

Indikaatiot

Synnynnäisen aineenvaihduntasairauden epäily

Esivalmistelu

Näytteen mukana Aminohappojen ja orgaanisten happojen tutkimuslähete, jos vastaavia tietoja ei ole sähköisessä pyynnössä.

https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/aineenvaihduntasairaudet_id_17909.pdf

Kiireellisistä pyynnöistä on soitettava erityisanalytiikan laboratorioon (puh. 0406356374 vain arkipäivinä 7-15). Katso ystävällisesti Metabolliset kiirenäytteet ohje: (Weblab Clinicalista kohdasta WWW-linkki.)

https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/04/Kiireelliset-perinnollisten-aineenvaihduntasairauksien-erikoistutkimuksien-naytteet-ID-24456.pdf

Näyteastia

2x11 ml säilöntäaineeton putki (Z-putki)

Näyte

NÄYTE: 2 x 10 ml (min 2 x 4 ml) ensimmäisestä aamuvirtsasta, joka on otettu puhtaaseen muoviseen näytteenottoastiaan. Toiseen putkeen liimataan U-Krea -osatutkimuksen tarra ja toiseen putkeen U-Orgah-O-tarra. (Huom! Vain yksi tutkimustarra/putki.) Näyte säilyy pakastettuna kk:sia.

LÄHETYS: Näyte toimitetaan kylmänä 2 t:n kuluessa laboratorioon, muutoin lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Kaasukromatografia-massaspektrometria sekä kvalitatiivisesti että semikvantitatiivisesti. Laboratorio määrittää tutkimuksen yhteydessä myös virtsan kreatiniinin (U -Krea).

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

2-3 viikon kuluessa

Yleistä

Synnynnäisten aineenvaihdunnan häiriöiden seurauksena voi virtsaan erittyä epätavallisia määriä intermediäärimetabolian välituotteita.

Tulkinta

Laboratoriolääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon.

Huomautuksia

Lähetteessä (sähköinen/paperi) pitää ilmoittaa potilaan paino, lääkitys, ravintovalmisteet, mahdollinen diagnoosi ja kysymyksen asettelu. Mikäli vastaus tarvitaan nopeammin, siitä on sovittava erikseen.

Päivitetty 17.03.2022 / IN

Sivun alkuun