Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Listeria, viljely

2257 -ListVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 1, p.040 6356308.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Listeria monosytogeneksen osoittaminen

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: Kliininen diagnoosi, sairastumispäivä, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, antibioottihoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), mahdollinen immunosupressio ja perussairaudet , sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki tai bakteerinäytteen geelikuljetusputki

Näyte

Tilanteesta riippuen synnyttäjältä, vastasyntyneeltä, sikiöltä, kudoksista, synnytyskanavasta, limakalvoilta. Näyte lähetetään steriilissä purkissa tai bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa mikrobiologian laboratorioon. Säilytys jääkaappilämpötilassa.

Ulostenäytteitä ei tutkita, koska ulosteen listerialöydöksen kliinistä merkitystä on vaikea arvioida ja oireetonta kantajuutta esiintyy.

Menetelmä

Viljely yleis- ja selektiivisillä elatusaineilla.

Tekotiheys

Viljely päivittäin

Tulkinta

Synnyttäjän tai vastasyntyneen listerialöydös on merkittävä.

TULOS VALMIINA: 2-3 arkipäivässä.

Huomautuksia

Listeria löytyy ilman erikoispyyntöä normaalisti steriileistä näytteistä (veri, likvori), joten näistä näytteistä ei tarvitse pyytää erikseen listeriaviljelyä sepsis- tai meningiittiepäilyssä. Näissä tapauksissa voidaan käyttää B-BaktVi ja Li-MibNhO -tutkimuksia.

Päivitetty 28.09.2018 / KJ

Sivun alkuun