Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Listeria, viljely

2257 -ListVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 1, p.040 6356308.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Listeria monosytogeneksen osoittaminen

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita: Kliininen diagnoosi, sairastumispäivä, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, antibioottihoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), mahdollinen immunosupressio ja perussairaudet , sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki tai bakteerinäytteen geelikuljetusputki

Näyte

Tilanteesta riippuen synnyttäjältä, vastasyntyneeltä, sikiöltä, kudoksista, synnytyskanavasta, limakalvoilta. Näyte lähetetään steriilissä purkissa tai bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa mikrobiologian laboratorioon.

Menetelmä

Viljely yleis- ja selektiivisillä elatusaineilla. Normaaliflooran ja/tai muiden patogeenien seasta listeriaa haettaessa käytetään selektiivistä rikastusviljelyä.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulkinta

Synnyttäjän tai vastasyntyneen listerialöydös on merkittävä.

Ulosteen listerialöydöksen kliinistä merkitystä on vaikea arvioida, koska oireetonta kantajuutta esiintyy. Mikäli viljely halutaan tehdä ulosteesta tulee ottaa edeltävästi puhelimitse yhteyttä mikrobiologian laboratorioon ja suositellaan myös edeltävästi infektiolääkärin konsultaatiota.

TULOS VALMIINA: Alustava tulos 2 - 3 vrk:ssa. Lopullinen tulos 5 vrk:ssa.

Huomautuksia

Listeria kasvaa hyvin tavanomaisilla elatusaineilla, joten se löytyy ilman erikoispyyntöä normaalisti steriileistä näytteistä (liquor, veri, amnionneste ym.) jo 1-2 vrk:ssa, joten näistä näytteistä ei tarvitse pyytää veri-, likvor- jne viljelyn lisäksi listeriaviljelyä.

Päivitetty 02.01.2018 / KJ

Sivun alkuun