![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
2152 | Bm-Kromos |
Genetiikan laboratorio, puh. 040 6356315 tai 040 6356294
sairaalageneetikko Hannele Räsänen: hannele.rasanennordlab.fi / 0406356294
Leukemian ja muiden pahanlaatuisten veritautien diagnostiikka ja seuranta.
Hematologista kromosomitutkimusta varten otetaan sekä luuydin- että verinäyte. Jos luuydinaspiraattia ei saada, tutkimusta varten voidaan ottaa biopsianäyte. Luuydinaspiraatio- ja luuydinbiopsianäytettä varten tilataan genetiikan laboratoriosta näytteenottoputkia, joihin on valmiiksi lisätty ravintonestettä (RPMI, 5 ml) ja hepariinia.
NÄYTE: Luuydinnäyte: noin 2-3 ml luuydinaspiraattia heparinisoidussa ravintonesteessä.
Verinäyte: 5 ml laskimoverta natriumhepariiniputkeen.
Näytteen mukaan liitetään Genetiikan laboratorion lähete, jonka saa laboratorion kotisivuilta (www.nordlab.fi ja sieltä valitsemalla Lähetteet/Genetiikan laboratorio, NordLab Oulu).
LÄHETYS: OYS:ssa otettu näyte lähetetään välittömästi näytteen vastaanottoon (S5 R17). OYS:n ulkopuolella otettu näyte pakataan huolellisesti ja lähetetään pika- tai ykköspostissa osoitteeseen: NordLab Pohjois-Pohjanmaa, Genetiikan laboratorio, Kajaanintie 50, 90220 Oulu
Jos näytettä joudutaan säilyttämään, pidetään se jääkaapissa.
Luuytimen kromosomitutkimuksessa tutkitaan spontaanisti jakaantuvia soluja ja/tai lyhyen aikaa viljeltyjä soluja. Kromosomisto tutkitaan G-raitavärjätyiltä kromosomipreparaateilta mikroskoopilla ja tietokoneanalysaattorilla. Verinäytteestä tehdään diagnoosivaiheessa PHA-stimulaatio potilaan peruskaryotyypin määrittämiseksi. Verestä tehdään myös tietyissä tapauksissa TPA-stimulaatio kromosomitutkimuksen tekemiseksi B-lymfosyyteistä.
Arkipäivisin, ei lauantaina.
3-4 viikossa
Pahanlaatuisiin veritauteihin liittyy usein klonaalisia kromosomimuutoksia, joilla tiedetään olevan paitsi diagnostista myös ennusteellista merkitystä. Diagnoosivaiheessa havaittuja muutoksia voidaan myös hyödyntää taudin ja sen hoidon seurannassa.
Tuloksista annetaan kirjallinen lausunto, jossa arvioidaan löydöksen diagnostinen ja ennusteellinen merkitys. Lisäksi ehdotetaan mahdollisia jatkotutkimuksia sekä potilaan seurantaan sopivaa menetelmää.
Päivitetty 09.02.2023 / HR