Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kortisoli, seerumista

2129 S -Korsol

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293, professori Juha Risteli: juha.risteliatnordlab.fi / 040 6356295 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Indikaatiot

Lisämunuaiskuoren toiminnan häiriöt, erityisesti hypokortisolismi.

Esivalmistelu

Aamunäyte suositellaan otettavaksi n. klo 8 ja iltanäyte n. klo 20. Jos potilaalla on hydrokortisonilääkitys, seeruminäyte on otettava aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta. Prenisolonilääkityksessä on pidettävä vähintään 24 tunnin tauko ennen seeruminäytteen ottoa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia, lapset vähintään 0,5 ml laskimoverta. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 3 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli se on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, kylmänä mikäli perillä 3 vrk:n kuluessa, muuten pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Kortisoli on ihmisellä lisämunuaisen kuorikerroksen tuottamista glukokortikoideista tärkein. Sen eritystä stimuloi aivolisäkkeen etulohkon tuottama kortikotropiini (ACTH), ja kortisoli puolestaan ehkäisee ACTH:n eritystä negatiivisen palautevaikutuksen kautta. ACTH:n tuotantoa stimuloivat hypotalamuksen kortikotropiinia vapauttava hormoni (CRH) sekä vasopressiini (ADH). Kortisolilla on selvä vuorokausirytmi: tasot ovat suurimmillaan varhain aamulla ja pienimmillään myöhään illalla. Kortisolin eritys lisääntyy hyvin herkästi erilaisten stressistimulusten vaikutuksesta. Virtsan vapaan kortisolin määrityksessä ei vuorokausivaihtelu tai stressivaikutus näy. Plasmassa vain n. 10 % kortisolista on vapaana ja siten biologisesti aktiivisessa muodossa. N. 75 % on sitoutuneena transkortiiniin (kortikosteroideja sitova globuliini (CBG)) ja n. 15 % albumiinin. Transkortiinin pitoisuus suurenee raskauden ja estrogeenihoidon (mm. E-pillerit) aikana. Samalla myös kokonaiskortisolipitoisuus plasmassa suurenee vapaan fraktion pitoisuuden pysyessä normaalilla tasolla. Normaalisti suurin osa kortisolista metaboloidaan maksassa ja vain pieni osa muuttumatonta kortisolia erittyy virtsaan. Voimakkaasti lisääntyneen kortisolituotannon yhteydessä kuitenkin transkortiinin sitomiskapasiteetti voi ylittyä, ja tällöin virtsaan erittyy huomattavia määriä vapaata kortisolia.

Viitearvot

aikuiset 150 - 650 nmol/l

Tulkinta

 Viiteväli aikuiset:
     klo 8 150-650 nmol/l
     klo 14 110-430 nmol/l (oma aineisto, n=27)

Suurentuneita arvoja todetaan lisämunuaiskuoren liikatoiminnassa, hydrokortisoni-, kortisoni- ja ACTH-hoidon yhteydessä, raskauden aikana, estrogeenilääkityksen aikana, stressin yhteydessä (esim. kipu, ahdistus, hypoglykemia, hypoksia, sydämen toiminnanvajaus, kuume, vaikeat infektiot) ja angiopatian komplisoimassa diabetes mellituksessa. Pienentyneitä arvoja todetaan primaarisessa ja sekundaarisessa lisämunuaiskuoren toiminnanvajauksessa. Pienentyneitä arvoja nähdään myös, kun potilasta lääkitään sellaisilla glukokortikoideilla, joita kortisolimääritys ei tunnista (esim. deksametasoni). Addisonin tautia sairastavien potilaitten kyky lisätä kortisolintuotantoaan stressitilanteessa on heikentynyt, ja heille voi kehittyä Addisonin kriisi. Se on hengenvaarallinen tilanne ja kortisolihoito tulee aloittaa heti odottamatta kortisoli- ja ACTH-määritysten tuloksia. Näytteet (2129 S -Korsol ja 1020 P -ACTH)kannattaa kuitenkin ottaa heti epäilyn herättyä, jotta lääkitys ei sotke tuloksia. Normaalin vuorokausivaihtelun puuttuminen on joskus aikainen merkki lisämunuaiskuoren liikatoiminnasta. Tässä tutkimuksessa todetut patologiset arvot tulee yleensä varmistaa rasituskokeissa.

Lähteet

Lasten viitearvot: Bailey ym. Clin Chem 2013 59:1393-1405 (https://app3.ccb.sickkids.ca/caliper/calipersearch/1)

Huomautuksia

Glukokortikoidit, kuten prednisoloni ja deksametasoni, vähentävät CRH:n ja ACTH:n tuotantoa ja siten elimistön omaa kortisolieritystä. Lisäksi prednisoloni ristireagoi kortisolin mittausmenetelmässä, jolloin saatu kortisolitulos on epäluotettava (ks. vaadittava lääketauko kohdassa Esivalmistelut). Deksametasonilla ei ristireaktiota ole.

Päivitetty 26.04.2018 / OV

Sivun alkuun