![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
2055 | Sy-Kide-O |
Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351
ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistonordlab.fi / 0406356432
Niveltulehduksen erotusdiagnostiikka
Li-hepariiniputki 5 ml
NÄYTE: Nivelnestettä steriiliin hepariiniputkeen 0.5 ml (geeliputki ei käy!). Putki suljetaan tiiviisti kuivumisen estämiseksi. Näyte säilyy yhden viikon jääkaapissa.
Jos näytettä on vähän esim. punktioruiskun neulan kärjessä, neula ja ruisku huuhdellaan imemällä neulan läpi pieni määrä keittosuolaliuosta, joka edelleen ruiskutetaan hepariiniputkeen. Näyte toimitetaan hepariiniputkessa analysoivaan laboratorioon.
LÄHETYS: Nivelnestenäyte hepariiniputkessa lähetetään huoneenlämpöisenä. Lähettämistä varten näytteestä voidaan tehdä myös kaksi objektilasivalmistetta, joissa lasille pipetoidun näytteen päälle asetetaan peitinlasi, joka reunustetaan kuivumisen estämiseksi huolellisesti kynsilakalla. Objektilasit lähetetään huoneenlämpöisenä.
Näyte tutkitaan polarisaatiomikroskoopilla punalevyä apuna käyttäen.
Arkipäivisin
Seuraavana arkipäivänä
Kihti on sairaus, jossa nivelnesteeseen kertyy natriumuraattikiteitä. Tyypillinen kohtaus ilmenee isovarpaan tyvinivelen turvotuksena, kuumotuksena ja kipuna. Oireisto on kuitenkin vaihteleva.
Valekihti on sairaus, jossa nivelnesteeseen kertyy kalsiumpyrofosfaattikiteitä. Myös ikääntymiseen liittyvissä nivelkulumissa ja artroosiasteelle edenneessä kihdissä esiintyy kalsiumpyrofosfaattikiteitä.
Vastausvaihtoehdot: NEGAT Näytteessä ei todeta uraatti- eikä pyrofosfaattikiteitä URAAT + Näytteessä todetaan natriumuraattikiteitä PYROF + Näytteessä todetaan kalsiumpyrofosfaattikiteitä mutta ei uraattikiteitä
Natriumuraattikiteiden löytyminen varmistaa kihtidiagnoosin. Pyrofosfaattikiteitä tavataan useissa tiloissa, mm. valekihdissä ja joissakin nivelkulumissa. Mikäli kumpiakin kiteitä löytyy näytteestä, vastataan vain natriumuraattikiteet.
Päivitetty 21.12.2022 / TIM