Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Karsinoembryonaalinen antigeeni, seerumista

2034 S -CEA

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Paksunsuolen syövän diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 8 tuntia huoneenlämmössä, 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä 8 t:n kuluessa, kylmälähetyksenä mikäli perillä kahden vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Karsinoembryonaalinen antigeeni (CEA) on glykoproteiini, jonka molekyylipaino on n. 150 000. Sitä on todettu sikiökaudella paksunsuolen limakalvolla, mutta sen fysiologinen tehtävä on tuntematon. Terveillä aikuisilla sitä on todettu hyvin pieninä pitoisuuksina seerumissa, mutta sen pitoisuudet ovat suurentuneet paksunsuolen syövässä 50 - 70 %:lla potilaista. Metastasoituneissa syövissä pitoisuudet ovat suuria lähes poikkeuksetta. Myös muissa ruoansulatuskanavan syövissä (mahalaukku, haima, ruokatorvi ja peräsuoli) sekä mm. rinta-, munasarja-, rakko- ja keuhkosyövässä todetaan suurentuneita pitoisuuksia, joskin harvemmin kuin paksunsuolen syövässä. On huomattava, että myös ei-malignit sairaudet kuten haavainen paksunsuolentulehdus, maksakirroosi, sappirakontulehdus, haimatulehdus, keuhkoemfyseema ja benignit tuumorit saattavat aiheuttaa lievästi suurentuneita pitoisuuksia.

Viitearvot

kaikki 0 - 3 µg/l

Tulkinta

Suurentuneet pitoisuudet voivat viitata syöpään ensisijaisesti ruoansulatuskanavassa. Voimakkaasti suurentuneita pitoisuuksia todetaan erityisesti laajalle levinneissä syövissä. Normaalit pitoisuudet eivät sulje pois syövän mahdollisuutta.

Päivitetty 13.07.2022 / AMM

Sivun alkuun