Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Puumala virus, IgG vasta-aineet, seerumista

1923 S -PuumAbG

Osatutkimukset

S -PuumAvi

Tiedustelut

Erityisanalytiikka serologian laboratorio 040 6356378.

Indikaatiot

Myyräkuume-epäily, puumalavirusinfektio-epäily. Taudin aiheuttaa infektoituneen metsämyyrän kantama ja erittämä puumalavirus. Kyseessä voi olla yleisinfektio, jossa oireina on äkillinen kuume, selkäkipu, vatsakivut, pahoinvointi, virtsamäärän vaihtelut, näköhäiriöt, jopa enkefaliitti-, nivel- tai keuhko-oireet.

HUOM! Tuoreen taudin diagnostiikkaan suositellaan ensisijaisesti S-PuumAbO (4521) pikatestiä.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf diagnoosi ja kysymyksen asettelu. Sairastumispäivä ja hoitavan lääkärin puhelinnumero.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia.

Alkuvaiheen näyte, tulee lähettää heti tutkittavaksi. Näytteen säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä, seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

S-PuumAbG on fluoroimmunologinen vasta-ainetesti IgG-luokan vasta-aineille, jossa antigeenina on objektilasille kiinnitetyt puumalaviruksella infektoidut vero-solut. Vasta-aineiden ja viruksen reagoidessa soluihin kehittyvän fluoresenssin perusteella voi arvioda sairastumisajankohtaa. Akuutissa vaiheessa vasta-aineita syntyy viruksen nukleokapsidia kohtaan, jolloin näkymä on granulainen. Toipilasvaiheessa vasta-aineita syntyy myös viruksen glykoproteiineja kohtaan ja näkymä muuttuu diffuusiksi. Puumalavirus-IgG-luokan vasta-aineiden vahvuutta voidaan mitata fluoroimmunologisesti S-PuumAvi-testillä, heikko aviditeetti viittaa tuoreeseen infektioon, kun taas vahva-avidiset vasta-aineet viittaavat vanhaan immuniteettiin.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulkinta

Tulokset valmiina n.10 vrk sisällä.

Huomautuksia

Virhelähteet: Tuma-vasta-aineet ja EBV-vasta-aineet voivat ristireagoida tässä testissä.

Päivitetty 04.12.2017 / VHM

Sivun alkuun