Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

VRE, Enterokokki, vankomysiiniresistentti, viljely

1788 -VREVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt. lab. 3, p.040 6356308.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

Vankomysiiniresistentin enterokokki -bakteerin (VRE) kolonisaation selvittäminen.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf

Näyte

VRE-viljelynäyte otetaan keskussairaalan infektioidentorjunta-/sairaalahygieniyksikön ohjeistuksen mukaisista paikoista (esim. ulosteesta, virtsasta, iholeesioista, infektiofokuksista ja dreenieritteestä). Etsittäessä VRE-kolonisaatiota näytteenottokohta jätetään puhdistamatta ennen näytteenottoa.

Virtsa: säilöntäaineettomaan 4 tai 10 ml putkeen. Vähintään 1 ml. Muut näytteet: dacronvanutikussa bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa. Tikun voi kostuttaa tipalla steriiliä keittosuolaa ennen näytteenottoa.

Näyteastiat suljetaan erikseen Minigrip-pussiin tai vastaavaan. Huom! Näytetarrat kiinnitetään näyteastiaan, ei pussiin.

Jos samanaikaisesti halutaan pyytää useita resistenttien bakteereiden seulontaviljelyitä (MDRS,MRSA,VRE) , pitää jokaiselle tutkimukselle olla oma näyte. Uloste-, dreenierite- tai imulimanäyte voidaan kerätä ensin yhteen astiaan, josta näytettä siirretään vanutikulla eri geelikuljetusputkiin.

Näytteet toimitetaan tutkivaan laboratorioon mahdollisimman pian, mielellään saman päivän aikana.

Näytteiden säilytys ja lähetys: Näytteet voidaan säilyttää huoneenlämmössä, jos toimitus tutkivaan laboratorioon samana päivänä. Yön tai viikonlopun yli säilytys jääkaapissa. Lyhytkestoinen kuljetus huoneenlämmössä, muutoin kuljetus jääkaappilämpötilassa.

HUOM! Osastoseulonnoista (>15 näytettä) on ilmoitettava aina erikseen mikrobiologian laboratorioon. Puh. 040-6356308 bakt.lab 3 tai 040-6356334 os.hoitaja.

Menetelmä

Selektiivinen VRE-viljely rikastusviljelyineen sekä herkkyysmääritykset. VAN-geenien osoitus. VRE-kannat lähetetään Turun THL:een kannan kuvausta varten. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulkinta

Vastaus: Negatiivinen tai VRE herkkyysmäärityksineen.

Vre-löydös ilmoitetaan infektioiden torjuntayksikköön ja tarvittaessa (esim. viikonloppuna) suoraan hoitoyksikköön.

TULOS VALMIINA: 4 - 7 vuorokaudessa.

Päivitetty 02.10.2018 / KJ

Sivun alkuun