Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Prokalsitoniini, seerumista

1773 S -PCT

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293, professori Juha Risteli: juha.risteliatnordlab.fi / 040 6356295 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Indikaatiot

Infektion etiologian selvittely (bakteeriperäinen vs. virus tai sieniperäinen) ja potilaan infektiostatuksen seuranta erityisesti tehohoidossa olevilla potilailla.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia, lapset vähintään 0,8 ml laskimoverta. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Hepariini- ja EDTA-plasma soveltuu myös näytteeksi.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Prokalsitoniinia syntetisoidaan normaalisti kilpirauhasessa. Siellä se myös pilkotaan kalsitoniiniksi, katalsiiniksi ja aminoterminaaliseksi tähteeksi. Yleensä kaikki kilpirauhasessa pilkottu prokalsitoniini pilkkoutuu eikä pilkkoutumatonta proteiinia pääse verenkiertoon. Terveellä ihmisellä prokalsitoniini on yleensä mittaustason alapuolella <0.02 µg/l). Keuhkosyövässä ja joissakin endokriinisissa syövissä prokalsitoniini voi olla koholla.

Vakavan systeemisen infektion kuten sepsiksen yhteydessä prokalsitoniinia tuotetaan kilpirauhasen ulkopuolella. Infektion aikana syntetisoitu prokalsitoniini ei aiheuta lisäystä veren kalsitoniinitasoissa. Toisin kuin kalsitoniinilla, jonka puoliintumisaika on lyhyt (10 minuuttia), prokalsitoniinin puoliintumisaika on pitkä (25-30h verenkierrossa).

Viitearvot

kaikki alle 0.1 µg/l

Tulkinta

 PCT >0.1 ja <2 µg/l Systeeminen infektio (sepsis) on
          mahdollinen. On huomioitava muut
          PCT pitoisuutta nostavat tilat.
 PCT >2 ja <10 µg/l  Systeeminen infektio (sepsis) on
          todennäköinen ellei muita PCT
          pitoisuutta kohottavia seikkoja voida
          osoittaa.
 PCT >10 µg/l    Vakava systeeminen infektio joka lähes
          varmuudella on seurausta bakteeri-
          peräisestä sepsiksestä tai septisestä
          shokista.

Päivitetty 06.06.2018 / TP

Sivun alkuun