Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chlamydia trachomatis+ Neisseria gonorrhoeae, nukl.happo (kval)

1738 -CtGcNhO

Osatutkimukset

-ChtrNhO ja -GcNhO

Tiedustelut

Erityisanalytiikka Serologian laboratorio 040 635 63 79.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis ja /tai Neisseria gonorrhoeae-infektioepäily. Mikäli kyseessä on N. gonorrhoeae-epäily, suosittelemme ensisijaisesti -GcVi-tutkimusta (KL1506), mihin tarvitaan erillinen bakteeriviljelynäyte limakalvolta (kts. ko. ohje).

Esivalmistelu

Serologian ja immmunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf (Mikrobiologian lähete, OML) tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, kysymyksenasettelu, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteen ottoa että sen jälkeen aloitettu). Virtsanäytteenottamisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220

Näyte

Chlamydia trachomatis - Neisseria gonorrhoeae - nukleiinihappotestillä voidaan tutkia ensivirtsanäytteitä, uretran, serviksin tai silmän sidekalvolta otettuja näytteitä. Myös muut näytteet (esim. nielunäyte, näyte rectumin limakalvolta, nivelneste) ovat mahdollisia (virtsanäytteen tutkimuspyyntö U -CtGcNhO, 4816)

Naisilla tikkunäyte kohdunkaulan limakalvolta on paremman herkkyytensä vuoksi suositeltavampi. Miehillä testin herkkyys ensivirtsanäytteestä ja tikkunäytteestä virtsaputken limakalvolta on yhtä hyvä.

Näytteenotto limakalvolta: Näyte otetaan "Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit list No 9K12" -näytteenottokitin välineillä välttäen limaa, märkää ja eritettä. Tarvittaessa runsas lima on syytä ensin poistaa puhtaalla näytteenottotikulla ennen varsinaista näytteenottoa. Naisilla näyte emättimestä/kohdunkaulakanavasta otetaan pyörittämällä näytteenottotikkua 10-30 sekuntia limakalvoa vasten.

Miehillä näyte otetaan virtsaputken limakalvolta. Potilaan pitää olla virtsaamatta vähintään 1 h ennen näytteenottoa. Tikku työnnetään virtsaputkeen 2-4 cm syvyyteen ja pyöritetään 2-3 sekunnin ajan.

Näytteenoton jälkeen näytetikku laitetaan Abbottin näytteenottokitin näyteputkeen ja katkaistaan sinne. Korkki suljetaan huolellisesti. Näyteputkea saa tilata OYS:n keskusvarastosta numerolla 20791, "Klamydianäyteputki tikkunäytteille".

Näytteen säilytys ja lähetys: Näytteet lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Näyte säilyy huoneenlämmössä n. 2 vrk, jääkaappilämpötilassa max. 5 vrk.

Virtsanäytteenotto: kts tutkimus U -CtGcNhO, 4816

Menetelmä

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- spesifiset nukleiinihappomääritykset.Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkitsevä.

TULOKSET VALMIINA: Määritykset tehdään arkipäivittäin. Tulos valmiina 1-2-työpäivän kuluessa.

Huomautuksia

Samasta näytteestä tehdään samalla kertaa sekä Chlamydia trachomatiksen että gonokokin (Neisseria gonorrhoeae) nukleiini-happomääritykset pakettitutkimuksena.

VIRHELÄHTEET: Ohjeistuksesta poikkeava näytteenotto ja säilytys. Tutkimus voi säilyä positiivisena hoidon jälkeen noin kuukauden ajan.

Päivitetty 04.12.2017 / VHM

Sivun alkuun