Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chlamydia trachomatis+ Neisseria gonorrhoeae, nukl.happo (kval)

1738 -CtGcNhO

Osatutkimukset

-ChtrNhO ja -GcNhO

Tiedustelut

Erityisanalytiikka Serologian laboratorio 040 635 63 79.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis ja /tai Neisseria gonorrhoeae-infektioepäily. Mikäli kyseessä on N. gonorrhoeae-epäily, suosittelemme ensisijaisesti -GcVi-tutkimusta (KL1506), mihin tarvitaan erillinen bakteeriviljelynäyte limakalvolta (kts. ko. ohje).

Esivalmistelu

Serologian ja immmunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf (Mikrobiologian lähete, OML) tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, kysymyksenasettelu, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteen ottoa että sen jälkeen aloitettu). Virtsanäytteenottamisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220

Näyte

Chlamydia trachomatis - Neisseria gonorrhoeae - nukleiinihappotestillä voidaan tutkia uretran, serviksin tai silmän sidekalvolta otettuja näytteitä. Myös muut näytteet (esim. nielunäyte, näyte rectumin limakalvolta, nivelneste, kudospal, siemenneste) ovat mahdollisia (virtsanäytteen tutkimuspyyntö U -CtGcNhO, 4816)

Naisilla tikkunäyte kohdunkaulan/emättimen limakalvolta on paremman herkkyytensä vuoksi suositeltavampi. Miehillä testin herkkyys ensivirtsanäytteestä ja tikkunäytteestä virtsaputken limakalvolta on yhtä hyvä.

Näytteenotto limakalvolta: Näyte otetaan "Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit list No 9K12" -näytteenottokitin välineillä välttäen limaa, märkää ja eritettä. Tarvittaessa runsas lima on syytä ensin poistaa puhtaalla näytteenottotikulla ennen varsinaista näytteenottoa. Naisilla näyte emättimestä/kohdunkaulakanavasta otetaan pyörittämällä näytteenottotikkua 10-30 sekuntia limakalvoa vasten.

Miehillä näyte otetaan virtsaputken limakalvolta. Potilaan pitää olla virtsaamatta vähintään 1 h ennen näytteenottoa. Tikku työnnetään virtsaputkeen 2-4 cm syvyyteen ja pyöritetään 2-3 sekunnin ajan.

Näytteenoton jälkeen näytetikku laitetaan Abbottin näytteenottokitin näyteputkeen ja katkaistaan sinne. Korkki suljetaan huolellisesti. Näyteputkea saa tilata OYS:n keskusvarastosta numerolla 20791, "Klamydianäyteputki tikkunäytteille".

Näytteen säilytys ja lähetys: Näytteet lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Näyte säilyy huoneenlämmössä n. 2 vrk, jääkaappilämpötilassa max. 5 vrk.

Virtsanäytteenotto: kts tutkimus U -CtGcNhO, 4816

Menetelmä

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- spesifiset nukleiinihappomääritykset.Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Yleistä

Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae ovat gramnegatiivisia bakteereita. C. trachomatis (CT) tarvitsee eukaryoottisolun lisääntyäkseen ja on näin ollen solunsisäinen parasiitti. Naisille se aiheuttaa genitaali-infektioita, lantion alueen infektioita (PID), kohdunulkoisia raskauksia sekä lapsettomuutta. Miehille se aiheuttaa uretriittia (virtsaputken tulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa konjunktiviittia (sidekalvon tulehdus) ja hengitystieinfektioita. N. gonorrhoeae (NG, gonokokki) on klamydian jälkeen yleisin sukupuolitauti. Se aiheuttaa uretriittia, naisten lantion alueen infektioita, tonsilliittia (nielurisatulehdus), faryngiittia (nielutulehdus) ja stomatiittia (suutulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa märkäistä konjunktiviittia.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkitsevä.

TULOKSET VALMIINA: Määritykset tehdään arkipäivittäin. Tulos valmiina 1-2-työpäivän kuluessa.

Huomautuksia

Samasta näytteestä tehdään samalla kertaa sekä Chlamydia trachomatiksen että gonokokin (Neisseria gonorrhoeae) nukleiini-happomääritykset pakettitutkimuksena.

VIRHELÄHTEET: Ohjeistuksesta poikkeava näytteenotto ja säilytys. Tutkimus voi säilyä positiivisena hoidon jälkeen noin kuukauden ajan.

Päivitetty 16.01.2019 / VHM

Sivun alkuun