Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Streptococcus agalactiae (B), viljely, emätineritteestä

1729 Fl-StrBVi

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab. 1, p.040 6356308.

Asiantuntijat

lääkäri Jari Kauranen: jari.kauranenatnordlab.fi / 040-6356278 ja sairaalamikrobiologi Laura Savolainen: laura.savolainenatnordlab.fi / 040 6356452

Indikaatiot

B-ryhmän streptokokin (Streptococcus agalactiae) etsiminen fluor- näytteestä

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete, OML http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/oml_mlah.pdf Lähetteessä tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, sairastumispäivä, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), mahdollinen immunosupressio ja perussairaudet , sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näyteastia

Bakteerinäytteen geelikuljetusputki

Näyte

Näyte otetaan samalla vanutikulla ensin emättimen alaosasta ja sitten peräaukon suulta. Näyte lähetetään laboratorioon bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa, joka säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa 1 vrk.

Menetelmä

Näytteen selektiivinen erikoisviljely ja rikastusviljely betahemolyyttisiä streptokokkeja suosiville elatusalustalle. Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su).

Tulkinta

Näytteestä vastataan B-ryhmän streptokokki (Streptococcus agalactiae) kasvu. Synnytyskanavan B-streptokokkikolonisaatio raskaana olevalla liittyy lapsen kohonneeseen infektioriskiin synnytyksen yhteydessä. B-ryhmän streptokokki voi aiheuttaa vastasyntyneelle vakavan yleisinfektion (sepsis, meningiitti).

TULOS VALMIINA: Alustava tulos vuorokaudessa. Lopullinen vastaus 2 - 3 vrk:ssa.

Huomautuksia

Negatiivinen viljely ei pois sulje beta-hemolyyttisen streptokokin kantajuus mahdollisuutta. Beta-hemolyyttisten streptokokkien määrä voi limakalvolla vaihdella.

Päivitetty 04.12.2017 / KJ

Sivun alkuun