Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Haptoglobiini, seerumista

1545 S -Haptog

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Hemolyysin osoittaminen

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Hemolyysi alentaa virheellisesti tuloksia. Seerumi säilyy jääkaapissa 1 viikon, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Fotometrinen, immunoturbidimetrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Haptoglobiini on maksan syntetisoima alfa-2-glykoproteiini, joka sitoo hemoglobiinia estäen sen erittymisen virtsaan. Haptoglobiini-molekyyli koostuu kahdesta alfa-ketjusta ja kahdesta beeta-ketjusta. Haptoglobiinia on kolmea päätyyppiä: tyyppi 1-1, tyyppi 1-2 ja tyyppi 2-2. Sen pitoisuus pienenee herkästi hemolyysien yhteydessä.

Viitearvot

kaikki 0.29 - 2 g/l

Tulkinta

Pieni haptoglobiinitaso säilyy 5 - 7 vuorokautta hemolyyttisen vaiheen jälkeen. Haptoglobiini on ns. akuutin vaiheen proteiini. Tulehdustiloissa tai kudosvaurioissa 2-4 -kertaiseksi suurentunut veren haptoglobiinipitoisuus voi siten peittää hemolyysistä aiheutuvan haptoglobiinitason pienenemisen.

Vastasyntyneillä pitoisuudet ovat noin viisi kertaa pienemmät kuin aikuisilla. Yli 6 kuukauden ikäisillä pitoisuudet suurenevat jo lähelle aikuisten pitoisuuksia.

Suurentunut pitoisuus voi johtua seuraavista syistä: infektiot, malignoomat, kudostraumat esim. leikkausten ja sydäninfarktin jälkeen, androgeenihoito ja anaboliset steroidit.

Pienentynyt pitoisuus voi aiheutua intra- tai ekstravaskulaarisen hemolyysin lisäksi myös seuraavista: tehoton erytropoeesi, luuydinmetastaasit, leukemia ja polysytemia, vaikea sydäninsuffisienssi, A-hepatiitti, maksametastaasit, hepatosplenomegalia ja mononukleoosi sekä estrogeenihoito.

Päivitetty 18.10.2023 / SL

Sivun alkuun