Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Folaatti, seerumista, paastotilassa

1416 fS-Folaat

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 635 6378

Asiantuntijat

kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293, osastonylilääkäri Eeva-Riitta Savolainen: eeva-riitta.savolainenatnordlab.fi / 040 6356297 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Makrosytoosin, makrosytäärisen anemian ja malabsorption selvittely

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Näyte ei saa olla hemolysoitunut ja se on suojattava suoralta auringon valolta. Seerumi säilyy 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään valolta suojattuna, huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa näytteenotosta, kylmänä, mikäli perillä kahden vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten pakastettuna. Foliota ei tarvitse käyttää.

Menetelmä

Spesifiseen sitojaproteiiniin perustuva kemiluminometrinen menetelmä. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Folaatit ovat ryhmä aineita, joille on yhteistä niiden osallistuminen ns. yhden hiilen siirtoihin aminohappo- ja nukleiinihappo-aineenvaihdunnassa. Noin puolet ravinnonsisältämistä folaateista imeytyy nopeasti jejunumin alkuosassa. Plasmassa folaatit esiintyvät lähes ainoastaan metyylitetrahydrofoolihapon monoglutamaattimuodossa liukoisena tai löyhästi proteiineihin sitoutuneena. Ne erittyvät sapen mukana suolistoon, jossa tapahtuu reabsorboitumista jejunumissa. Folaattien päivittäinen tarve on n. 100 µg. Käytännössä tähän päästään, jos ravinnossa on n. 600 µg folaatteja/päivä. Raskauden aikana tarve on n. 2 - 3 kertaa suurempi. Normaalisti elimistön folaattivarastot riittävät 3 - 4 kuukaudeksi, jos folaattien saanti ravinnosta lakkaa. Folaattien muuttuminen biologisesti aktiiviseen muotoon edellyttää B12-vitamiinin läsnäoloa.

Viitearvot

aikuiset yli 6 nmol/l

Tulkinta

Pienentynyt fS- tai fE-folaattipitoisuus osoittaa folaatinpuutosta. Tämä voi johtua puutteellisesta ravitsemuksesta (erityisesti alkoholistit, heikkokuntoiset vanhukset), malabsorptiosta (keliakia, Crohnin tauti, ohutsuoliresektio), suurentuneesta folaattien tarpeesta/kulutuksesta (raskaus,hemolyyttinen anemia, myeloproliferatiiviset tilat, krooniset tulehdustilat, malignit kasvaimet, aktiiviset maksasairaudet, sydämen vajaatoiminta, pitkäaikainen hemodialyysihoito) sekä lääkkeiden aiheuttamasta folaattimetabolian kiihtymisestä (fenytoiini, barbituraatit, primidoni). Virheellisiä pienentyneitä pitoisuuksia voidaan nähdä metotreksaatti- ja trimetopriimihoitojen yhteydessä. B12-vitamiinin puutteessa solunsisäinen folaattipitoisuus (fE-folaatti) on pienentynyt, vaikka seerumissa todetaan normaali tai suurentunut pitoisuus. Näytteen hemolysoituminen aiheuttaa vääriä suurentuneita pitoisuuksia fS-folaattimäärityksessä.

Päivitetty 15.12.2017 / TIM

Sivun alkuun