Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Folaatti, punasoluista, paastotilassa

1414 fE-Folaat

Osatutkimukset

B -HKR

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 635 6378

Asiantuntijat

kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293, osastonylilääkäri Eeva-Riitta Savolainen: eeva-riitta.savolainenatnordlab.fi / 040 6356297 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Makrosytoosin, makrosytäärisen anemian ja malabsorption selvittely

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto.

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 1 ml laskimoverta EDTA-putkeen. Näyte on suojattava suoralta auringon valolta. fE-Folaat määritystä varten pitää ilmoittaa B-HKR-arvo, mikäli putki joudutaan lähettämään pakastettuna. Näyte säilyy 1 vrk huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

LÄHETYS: Kokoverinäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, valolta suojattuna. Foliota ei tarvitse käyttää. Huoneenlämpöisenä kokoverta lähetettäessä näytteen on oltava perillä vuorokauden kuluttua näytteenotosta, muuten näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Spesifiseen sitojaproteiiniin perustuva kemiluminometrinen menetelmä. Määritetään ensin B-folaatti, josta lasketaan hematokriitin avulla E-folaattipitoisuus. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Folaatit ovat ryhmä aineita, joille on yhteistä niiden osallistuminen ns. yhden hiilen siirtoihin aminohappo- ja nukleiinihappoaineenvaihdunnassa. Noin puolet ravinnon sisältämistä folaateista imeytyy nopeasti jejunumin alkuosassa. Plasmassa folaatit esiintyvät lähes ainoastaan metyylitetrahydrofoolihapon monoglutamaattimuodossa liukoisena tai löyhästi proteiineihin sitoutuneena. Ne erittyvät sapen mukana suolistoon, jossa tapahtuu reabsorboitumista jejunumissa. Folaattien päivittäinen tarve on n. 100 µg. Käytännössä tähän päästään, jos ravinnossa on n. 600 µg folaatteja/päivä. Raskauden aikana tarve on n. 2 -3 kertaa suurempi. Normaalisti elimistön folaattivarastot riittävät 3 - 4 kuukaudeksi, jos folaattien saanti ravinnosta lakkaa. Folaattien muuttuminen biologisesti aktiiviseen muotoon edellyttää B12-vitamiinin läsnäoloa.

Viitearvot

kaikki yli 640 nmol/l

Tulkinta

Pienentynyt fS- tai fE-folaatti osoittaa folaatinpuutosta. Tämä voi johtua puutteellisesta ravitsemuksesta (erityisesti alkoholistit, heikkokuntoiset vanhukset), malabsorptiosta (keliakia, Crohnin tauti, ohutsuoliresektio), suurentuneesta folaattien tarpeesta/kulutuksesta (raskaus, hemolyyttinen anemia, myeloproliferatiiviset tilat, krooniset tulehdustilat, malignit kasvaimet, aktiiviset maksasairaudet, sydämen vajaatoiminta, pitkäaikainen hemodialyysihoito) sekä lääkkeiden aiheuttamasta folaattimetabolian kiihtymisestä (fenytoiini, barbituraatit, primidoni). Virheellisiä pienentyneitä pitoisuuksia voidaan nähdä metotreksaatti- ja trimetopriimihoitojen yhteydessä. B12-vitamiinin puutteessa solunsisäinen folaattipitoisuus (fE-folaatti) on pienentynyt, vaikka seerumissa todetaan normaali tai suurentunut pitoisuus.

Huom. esimerkiksi megaloblastisen anemian selvittelyssä seerumin folaattimääritys (fS-Folaat, nro 1416) on nykykäsityksen mukaan suositellumpi tutkimus kuin punasolujen folaatti. Seerumin folaatti kuvaa yhtä hyvin folaatin puutetta kuin punasolujen folaattimääritys, ja sen analyyttinen vaihtelu on vähäisempää. Lähteet: Lääkärin käsikirja, Megaloblastinen anemia_ Farrell et al. (2013) Clin Chem Lab Med 51(3):555-569.

Päivitetty 11.06.2019 / TP

Sivun alkuun