Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Ferritiini, seerumista

1395 S -Ferrit

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293, osastonylilääkäri Eeva-Riitta Savolainen: eeva-riitta.savolainenatnordlab.fi / 040 6356297 ja vs. osastonylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Anemian ja hemokromatoosin selvittely

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, jääkaapissa ainakin 2 vrk, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Voimakasta hemolyysiä on vältettävä. Hepariini- ja EDTA-plasma soveltuvat myös näytteeksi.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa, kylmänä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Apoferritiini on n. 450 000 daltonin solunsisäinen proteiini, joka voi sitoa n. 4 000 rauta-atomia. Apoferritiinin sitoessa rautaa muodostuu ferritiini, joka on raudan normaali varastomuoto elimistössä. Ferritiiniä on pieninä pitoisuuksina elimistön kaikissa soluissa, mutta maksa, perna ja luuydin sisältävät sitä erityisen runsaasti.

Viitearvot

miehet 20 - 250 µg/l
naiset 5 - 90 µg/l

Tulkinta

Seerumin ferritiinipitoisuus kuvastaa varsin hyvin elimistön rautavarastojen määrää ja raudan saantia. Raudanpuuteanemiassa ferritiinipitoisuus saattaa olla pienentynyt jo ennen kuin muissa rautatasapainoa kuvastavissa laboratoriotutkimuksissa todetaan muutoksia. Sekundäärisissä anemioissa ferritiinipitoisuus ei sitä vastoin ole pienentynyt ellei mukana ole raudanpuutetta. Normaali ferritiinipitoisuus ei kuitenkaan poissulje raudanpuuteanemian mahdollisuutta, sillä inflammatorisissa tiloissa sekä syövissä todetaan suurentuneita ferritiinipitoisuuksia. Hepatiiteissa, maksavaurioissa ja akuutissa myeloblastisessa leukemiassa voidaan tavata huomattavan suuria pitoisuuksia (jopa yli 10 000 µg/l). Myös hemokromatoosissa ja hemosideroosissa ferritiinipitoisuus on korkea.

Päivitetty 15.12.2017 / TIM

Sivun alkuun