Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Fenobarbitaali, seerumista

1387 S -Fenob

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Epilepsiahoidon seuranta, myrkytysepäily.

Esivalmistelu

Näyte otetaan yleensä aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia, lapsilta 0.5 ml verta mikroputkeen (ei geeli). Näyte otettava ennen seuraavaa lääkeannosta. Näyte on sentrifugoitava 2 tunnin kuluessa näytteenotosta. Seerumi säilyy 7 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Hepariini-, ja EDTA-plasma soveltuu myös näytteeksi.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Tulkinta

Fenobarbitaalia käytetään vielä toisinaan status epilepticuksen hoidossa.

FARMAKOKINETIIKKA: Fenobarbitaali imeytyy varsin hitaasti, mutta täydellisesti ruoansulatuskanavasta. Sen puoliintumisaika plasmassa on aikuisilla pitkä, noin 3 - 6 vuorokautta, lapsilla jonkin verran lyhyempi. Aikuisilla plasman fenobarbitaalista noin 50 % on sitoutunut proteiineihin, lapsilla sitoutuminen on vähäisempää ja vastasyntyneillä vain noin 25 % on proteiineihin sitoutunutta. Selkäydinnesteen fenobarbitaalipitoisuus vastaa plasman sitoutumattoman fraktion pitoisuutta. Fenobarbitaali läpäisee istukan ja kulkeutuu myös äidinmaitoon. Noin puolet fenobarbitaalista erittyy muuttumattomana virtsaan, loppu metaboloituu lähinnä hydroksyloitumalla maksan mikrosomaalisten entsyymien vaikutuksesta. Samalla ko. entsyymisysteemi indusoituu, joka osittain selittää fenobarbitaalihoidossa säännönmukaisesti kehittyvän toleranssin. Samalla muiden tätä samaa entsyymisysteemiä käyttävien aineiden metabolia kiihtyy. Tällaisia aineita ovat mm. trisykliset depressiolääkkeet, antikoagulantit ja fenytoiini. Valproaatti voi estää fenobarbitaalin metaboliaa ja lisää sen plasmapitoisuutta.

TERAPEUTTINEN ALUE: Epilepsian hoidossa terapeuttinen pitoisuus yleensä on 40-120 µmol/l.

SIVUVAIKUTUKSIA JA TOKSISUUS: yli 150 µmol/l

YHTEISVAIKUTUKSET: Fenobarbitaali on tehokas lääkeainemetabolian induktori, joka pienentää useimpien lääkeaineiden pitoisuuksia seerumissa.

Päivitetty 26.02.2024 / IN

Sivun alkuun