Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Epstein-Barr virus (EBV), vasta-aineet, seerumista

1335 S -EBVAb

Osatutkimukset

S -EBNAAb, S -EBVAbG ja S -EBVAbM

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/Serologian laboratorio 040 635 63 78.

Indikaatiot

Epstein-Barr-virus (EBV)-infektioepäily.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia tai EDTA-plasmaa. Pariseeruminäyte tarvittaessa 2-4 viikon kuluttua.

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Tutkimus voidaan tehdä myös likvorinäytteestä (tutkimuspyyntö 1844 Li-EBVAb). Menetelmää ei kuitenkaan ole validoitu likvorille. Likvorinäytteen rinnalla on välttämätöntä tutkia samanaikaisesti otettu seeruminäyte likvorin tulosten merkityksen arvioimista varten.

Likvorinäyte otetaan steriiliin kierrekorkilliseen muoviputkeen (min. 0,5 ml). Likvorinäytteen säilytys ja lähetys kuten seeruminäytteen.

Menetelmä

Kemiluminesenssi-perusteinen immunologinen IgG ja IgM vasta-ainemääritysmenetelmä. Menetelmä on akkreditoitu seeruminäytteille.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulkinta

Primaarissa EBV infektiossa syntyy sekä IgG että IgM vasta-aineita EB-viruksen kapsidiantigeeneja (VCA) kohtaan. EBV(VCA) IgM säilyy sen jälkeen positiivisena muutaman kuukauden, IgG loppuelämän. Reaktivaatiossa IgM vaste voi puuttua. Immunivasteen kypsyessä muodostuu myös IgG-luokan vasta-aineita EB-Viruksen nuklaariantigeenia (EBNA) kohtaan. Nämä vasta-aineet määritetään mikäli EBV (VCA) IgM-luokan vasta-aineet ovat positiiviset, jolloin ne auttavat EBV-infektion tuoreutta harkittaessa. Tulokset kommentoidaan tarvittaessa löydöskohtaisesti.

TULOKSET VALMIINA: 7-10 vrk kuluessa.

Huomautuksia

Heterofiilisia S-MonoAb-tutkimuksella mitattavia vasta-aineita syntyy vain kouluikäisten tai sitä vanhempien henkilöiden mononukleoosissa. Muut EBV-infektiot ja alle kouluikäisten EBV-mononukleoositapaukset diagnosoidaan spesifisillä EBV vasta-ainetutkimuksilla ja EBV-nukleenihappomäärityksillä.

Päivitetty 04.12.2017 / VHM

Sivun alkuun