Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

D-vitamiini-25-OH, seerumista

1220 S -D-25

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Indikaatiot

Epäily D-vitamiininpuutteesta

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Miniminäytemäärä lapsilla 0,4 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, jääkaapissa viikon, pitempiaikainen säilytys pakastettuna

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, kylmänä mikäli perillä viikon kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen menetelmä mittaa sekä ergokalsiferolia (D2-vitamiini) että kolekalsiferolia (D3-vitamiini).

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) syntyy ihossa 7-dehydrokolesterolista UV-valon vaikutuksesta. Ravinto sisältää paitsi kolekalsiferolia myös kasveista peräisin olevaa ergokalsiferolia (D2-vitamiini). Maksassa ja munuaisissa ne muuttuvat biologisesti aktiiviseksi 1,25-OH-D-vitamiiniksi. Lisäkilpirauhashormoni stimuloi munuaisissa tapahtuvaa 1-hydroksylaatiota, mutta sitä voivat lisätä myös eräät muut hormonit (mm. estrogeenit, kasvuhormoni, prolaktiini) ja suurentunut plasman fosfaattipitoisuus. Lisääntynyt 1,25-OH-D-vitamiinipitoisuus puolestaan johtaa inaktiivisten D-vitamiinijohdosten (24,25-OH-D-vitamiinit) syntyyn. Lääkkeet, jotka indusoivat mikrosomaalisia entsyymejä maksassa (mm. barbituraatit ja fenytoiini) voivat johtaa muiden johdosten kuin 25-OH-D-vitamiinin muodostumiseen. Nämä ovat biologisesti inaktiivisia ja seurauksena saattaa olla D-vitamiininpuute. 1,25-OH-D-vitamiini mobilisoi kalsiumia ja fosfaattia solunulkoiseen nestetilaan lisäämällä yhdessä lisäkilpirauhashormonin kanssa luun osteoklastien aktiivisuutta sekä lisäämällä kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa. D-vitamiininpuutos aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa.

Viitearvot

tavoitearvo kaikki yli 50 nmol/l

Tulkinta

Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksessa suositellaan D-25-vitamiinipitoisuuden tulkintarajoiksi seuraavia:

 alle 25 nmol/l = vakava puuutos
 alle 50 nmol/l = puutos
 50-75 nmol/l = yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus
 75-120 nmol/l = tavoitepitoisuus osteoporoosipotilaalla

Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksessa on D-25-vitamiinipitoisuuden vähimmäistavoitteeksi asetettu pitoisuus, jolla seerumin parathormonipitoisuuden (PTH) nousu estyy. D-25-vitamiinin ollessa aikuisella (vanhuksella) alle 50 nmol/l, PTH:n eritys on usein lisääntynyt, mikä nopeuttaa iäkkäillä luumassan vähentymistä.

Syinä alentuneeseen D-vitamiinipitoisuuteen voivat olla mm. D-vitamiinin suhteen puutteellinen ravinto, heikentynyt imeytyminen suolistosta tai vähentynyt D-vitamiinin muodostuminen iholla. Pienentyneitä pitoisuuksia tavataan riisitaudissa, osteomalasiassa ja malabsorptiotiloissa. D-vitamiinimyrkytyksessä pitoisuudet ovat runsaasti koholla (yli 250 nmol/l). D-vitamiinipitoisuuksissa nähdään Suomessa vuodenaikavaihtelua ja matalimmat tasot mitataan talvella.

D-25-vitamiinipitoisuuden mittaus riittää yleensä D-vitamiinin puutos- ja yliannostustilojen selvittämiseen. Immunologiset menetelmät mittaavat vaihtelevasti D-25-vitamiinipitoisuuden D2- ja D3-muotoja, minkä vuoksi eri menetelmät voivat antaa hieman eri tuloksia. Tarvittaessa muilla menetelmillä (esimerkiksi nestekromatografinen menetelmä) voi mitata tarkemmin D2- ja D3-muotojen pitoisuuden.

Päivitetty 08.07.2022 / IN

Sivun alkuun