Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

P -Kreatiini

11862 P -Krtiin

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290

Indikaatiot

Kreatiinipuute tai kreatiinitransporttihäiriö.

Esivalmistelu

Tutkimuksen tilauksen yhteydessä täytetään englanninkielinen alihankintalaboratorion paperilähete (katso esitäytetty lomake linkin kautta). Lähete tulee täyttää seuraavan ohjeen mukaisesti.

Tilaaja (hoitava yksikkö) täyttää kohdat: "patient information", "material", "relevant clinical and laboratory findings and medication". Tilaaja (hoitava yksikkö) ei saa muokata lomakkeessa seuraavia esitäytettyjä kohtia: "results should be sent to", "invoice should be sent to". Tilaajan tiedot voi täyttää vain kohdassa "Form completed by" .

https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/06/Metabolite-AMC.pdf

HUOM! Muutokset esitäytetyssä lomakkeessa voivat aiheuttaa ongelmia lausunnoissa ja laskutuksissa.

Mikäli linkki ei toimi tai tulostus ei onnistu, voi potilaan tiedot kirjoittaa ENGLANNIKSI ns. Blanko-lähetteellä. Blanko-lähetteessä vaadittavat tiedot: Potilaan henkilötiedot(first name, family name, date of birth, sex), medication, lyhyt tautianamneesi englanniksi, kysymyksen asettelu englanniksi).

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

Plasma erotellaan mahdollisimman nopeasti (noin 30 min kuluessa) ja pakastetaan (-20 asteessa). Plasma pakastetaan mahdollisimman pian erottelun jälkeen, sillä kreatiini muuttuu nopeasti kreatiniiniksi ja näyte ei ole analyysikelpoista.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS).Alihankintana teetettävä tutkimus Laboratory Genetic Metabolic Diseases, Amsterdam UMC www.labgmd.nl

Tulkinta

Laboratoriolääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon.

Huomautuksia

Myös hepariiniplasma kelpaa

Päivitetty 16.01.2023 / IN

Sivun alkuun