Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Pistiäisallergian selvittelypaketti, IgE vasta-aineet, seerumista

11735 S -PisPakE

Osatutkimukset

S -AmpmyrE, S -MehmyrE, S -rApi10E, S -rApim1E, S -rVesv1E ja S -rVesv5E

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/serologian laboratorio, puh. 040 6356378

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja lääkäri Ilkka Junttila: ilkka.junttilaatnordlab.fi / 040 632 7702

Indikaatiot

Epäily ampiaisen tai mehiläisen aiheuttamasta IgE- välitteisestä allergiasta.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: Vähintään 1 ml seerumia. Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä.

Tulkinta

Ampiaisten ja mehiläisten myrkyt eroavat toisistaan merkittävästi ja ristireaktiota näiden välillä ei yleensä esiinny. Sekä ampiaisten että mehiläisten myrkyissä on ristireagoiva hiilihydraattideterminantti (CCD), joka voi aiheuttaa virheellisen positiivisen testituloksen vaikka CCD ei aiheuta allergisia reaktioita. Komponenttidiagnostiikka auttaa tunnistamaan kummalle pistiäiselle on herkistynyt ja mahdollista vakavuusastetta. Ampiaisen myrkylle spesifisiä proteiineja ovat rVes v 1 ja rVes v 5. rApi m 1 ja rApi m 10 ovat mehiläisen myrkylle spesifisiä proteiineja. Positiivinen tulos rVes v 1- ja rVes v 5- allergeenikomponenteille viittaa ampiaisallergiaan kun taas positiivinen rApi m 1- ja rApi m 10- tulos viittaa mehiläisallergiaan. Korkean riskin potilailla (mastosytoosipotilailla tai jos S -Tryptaasin perustaso on muusta syystä kohonnut), suositellaan diagnostiseksi raja-arvoksi tasoa >0,1. Jos komponentin tulos on alle 0,1 kU/l (negatiivinen), on allergia epätodennäköinen muttei poissuljettu. S-Trypt ei sisälly S-PisPak tutkimukseen, se on tilattava tarvittaessa erikseen. Vasta- aine määritys suositellaan tehtäväksi 1 - 4 viikon kuluessa pistoksesta. Siedätyshoitoa harkittaessa on erityisen tärkeää tunnistaa kummalle pistiäiselle on herkistynyt.

Päivitetty 20.10.2022 / SL

Sivun alkuun