![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
11734 | S -PähPakE |
S -CaspähE, S -HasspäE, S -KoivspE, S -MaapähE, S -Parpäh, S -rAnao3E, S -rArah2E, S -rArah6E, S -rBere1E, S -rCor14E, S -rCora9E, S -rJugr1E ja S -SakspäE
Erityisanalytiikka/serologian laboratorio, puh. 040 6356378
kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainennordlab.fi / 040 6356285 ja lääkäri Ilkka Junttila: ilkka.junttila
nordlab.fi / 040 632 7702
Epäily tavallisimpien pähkinöiden aiheuttamasta IgE- välitteisestä allergiasta.
Seerumiputki 5 ml
NÄYTE: Vähintään 1 ml seerumia. Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä.
S -PähPakE- tutkimuksessa määritetään tutkimukset maapähkinä (f13), cashewpähkinä (f202), parapähkinä (f18), hasselpähkinä (f17) ja saksanpähkinä (f256) IgE- vasta-aineet sekä allergeenikomponentit S -rArah2E, S -rArah6E, S -rCora9E, S -rCor14E, S -rJugr1E, S -rAnao3E ja S - rBere1E. Lisäksi S -KoivspE. Allergeenispesifeissä IgE- tutkimuksissa käytetään koko allergeenilähteestä valmistettuja reagensseja. Allergeenispesifin IgE:n ollessa koholla, on herkistyminen todennäköistä. Mitä korkeampi arvo on, sitä todennäköisemmin herkistymiseen liittyy myös oireita. Tuloksen kliininen merkitys on aina suhteutettava potilaan anamneesiin ja oireisiin. Negatiivinen tulos tekee herkistymisen epätodennäköiseksi, muttei poissulje sitä. Komponenttitutkimuksissa käytetään puhdistettua tai rekombinattitekniikalla valmistettua allergeenin osasta, jolloin voidaan selventää, kohdistuvatko vasta-aineet oireiden kannalta olennaisiin allergeeneihin vai esim. ristireagoiviin allergeeneihin (esim. koivuallergiaan liittyvä ristireaktio). Maapähkinän Ara h 2 ja Ara h 6, hasselpähkinän rCor a 9 ja rCor a 14, saksanpähkinän rJug r 1, cashewpähkinän rAna o 3 ja parapähkinän rBere e 1 herkistyneillä on suurentunut riski saada yleistynyt allerginen reaktio kyseisistä pähkinöistä. Nämä proteiinit voivat aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen.
Päivitetty 20.10.2022 / SL