![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
11670 | F -DifrNhO |
Mikrobiologian laboratorio, p. 0406356305
Dientamoeba fragilis -alkueläimen osoitus ulostenäytteestä pitkittyneiden vatsaoireiden/ripulin selvittelyssä potilailla, joilla oireiden selittäjäksi ei ole löytynyt muuta aiheuttajaa.
Mikrobiologian lähete. https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu. Lähettäjän yhteystiedot (myös puh.numero).
FecalSwab -kuljetusputki
NÄYTE: Ulostenäyte FecalSwab-kuljetusputkessa (Copan). Lähetä näyte mahdollisimman nopeasti mikrobiologian laboratorioon. Tarvittaessa näytteitä voi säilyttää enintään 24h huoneenlämmössä tai 5 vrk 2-8 asteessa.
KULJETUS: FecalSwab-näytekuljetusputki läpinäkyvään suljettavaan muovipussiin pakattuna (Minigrip tai vastaava)
Reaaliaikainen PCR-menetelmä, jolla tunnistetaan D. fragilis ulostenäytteestä spesifisten kohdegeenien monistuksella.
Kerran viikossa
F-DifrNhO tutkimuksella voidaan osoittaa vain Dientamoeba fragilis -alkueläin.
Yleisimmät ripulia tai koliittia aiheuttavat alkueläimet (Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. (C. parvum tai C. hominis) ja Entamoeba histolytica) tutkitaan F -ParaNhO-tutkimuksella.
Matoinfektiota tai muita harvinaisempia ihmiselle ripulia aiheuttavia alkueläimiä epäiltäessä pyydetään F -Para-O-tutkimus.
Vastaus: POSIT tai NEGAT.
TULOKSET VALMIINA: viikon kuluessa.
VIRHELÄHTEET: Väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte. Edeltävä antimikrobihoito voi vaikuttaa tulokseen.
F-DifrNhO tutkimuksessa saatetaan saada viitteitä myös muista ripulia aiheuttavista alkueläimistä. Näiden löydösten varmistamiseksi laboratorio tekee tarvittaessa samasta näytteestä myös erikseen veloitettavan F-ParaNhO tutkimuksen.
Päivitetty 21.06.2023 / AEAL