![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
11649 | S -HaspäKE |
S -rCor14E, S -rCora1E, S -rCora8E ja S -rCora9E
Erityisanalytiikka/serologian laboratorio, puh. 040 6356378.
kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainennordlab.fi / 040 6356285 ja lääkäri Ilkka Junttila: ilkka.junttila
nordlab.fi / 040 632 7702
Seerumiputki 5 ml
NÄYTE: 1 ml seerumia. Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä.
Kaksi kertaa viikossa
Viikon kuluessa
Tutkimukseen kuuluu hasselpähkinä allergeeni (f17) IgE-vasta-aineiden määrittäminen näytteestä. Mikäli f17- tulos on negatiivinen, vastataan vain tämä tulos. Jos f17- tulos on on positiivinen, määritetään allergeenikomponentit: rCor a 1 (f428), rCor a 8 (f425), rCor a 9 (f440) ja rCor a 14 (f439)
kaikki | alle 0.35 | kU/l |
Kun tulos alle 0.35 kU/l, niin herkistyminen hasselpähkinälle on epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu. Hasselpähkinän rCor a 9 tai rCor a 14 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio. Hasselpähkinän rCor a 1 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita. Hasselpähkinän rCor a 8 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen.
Päivitetty 20.10.2022 / SL