Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hasselpähkinäkomponentit, IgE vasta-aineet, seerumista

11649 S -HaspäKE

Osatutkimukset

S -rCor14E, S -rCora1E, S -rCora8E ja S -rCora9E

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/serologian laboratorio, puh. 040 6356378.

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja lääkäri Ilkka Junttila: ilkka.junttilaatnordlab.fi / 040 632 7702

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 1 ml seerumia. Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Tutkimukseen kuuluu hasselpähkinä allergeeni (f17) IgE-vasta-aineiden määrittäminen näytteestä. Mikäli f17- tulos on negatiivinen, vastataan vain tämä tulos. Jos f17- tulos on on positiivinen, määritetään allergeenikomponentit: rCor a 1 (f428), rCor a 8 (f425), rCor a 9 (f440) ja rCor a 14 (f439)

Viitearvot

kaikki alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Kun tulos alle 0.35 kU/l, niin herkistyminen hasselpähkinälle on epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu. Hasselpähkinän rCor a 9 tai rCor a 14 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio. Hasselpähkinän rCor a 1 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita. Hasselpähkinän rCor a 8 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen.

Päivitetty 20.10.2022 / SL

Sivun alkuun