Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Hasselpähkinäkomponentit, IgE vasta-aineet, seerumista

11649 S -HaspäKE

Osatutkimukset

S -rCor14E, S -rCora1E, S -rCora8E ja S -rCora9E

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/serologian laboratorio, puh. 040 6356378.

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja lääkäri Ilkka Junttila: ilkka.junttilaatnordlab.fi / 040 632 7702

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 1 ml seerumia. Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Tutkimukseen kuuluu hasselpähkinä allergeeni (f17) IgE-vasta-aineiden määrittäminen näytteestä. Mikäli f17- tulos on negatiivinen, vastataan vain tämä tulos. Jos f17- tulos on on positiivinen, määritetään allergeenikomponentit: rCor a 1 (f428), rCor a 8 (f425), rCor a 9 (f440) ja rCor a 14 (f439)

Viitearvot

kaikki alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Kun tulos alle 0.35 kU/l, niin herkistyminen hasselpähkinälle on epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu. Hasselpähkinän rCor a 9 tai rCor a 14 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio. Hasselpähkinän rCor a 1 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita. Hasselpähkinän rCor a 8 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen.

Päivitetty 20.10.2022 / SL

Sivun alkuun