Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hasselpähkinäkomponentit, IgE vasta-aineet, seerumista

11649 S -HaspäKE

Osatutkimukset

S -Cora14E, S -Cora9E, S -rCora1E ja S -rCora8E

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/serologian laboratorio, puh. 040 6356377.

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Tutkimukseen kuuluu hasselpähkinä allergeeni (f17) IgE-vasta-aineiden määrittäminen näytteestä. Mikäli f17- tulos on negatiivinen, vastataan vain tämä tulos. Jos f17- tulos on on positiivinen, määritetään allergeenikomponentit: rCor a 1 (f428), rCor a 8 (f425), rCor a 9 (f440) ja rCor a 14 (f439)

Ohjekirjatiedot, kts. tutkimuksen 3836 S -AllIgE kohta Tulkinta.

Viitearvot

kaikki alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Kun tulos alle 0.35 kU/l, niin herkistyminen hasselpähkinälle on epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu. Hasselpähkinän rCor a 9 tai rCor a 14 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio. Hasselpähkinän rCor a 1 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita. Hasselpähkinän rCor a 8 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen.

Päivitetty 27.12.2018 / SL

Sivun alkuun