Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Bakteeri, värjäys

1159 -BaktVr

Tiedustelut

Mikrobiologia/ Bakt.lab.1, puh. 040-6456306.

Indikaatiot

Bakteeriviljelyn lisänä, kun esim. syvämärkä- tai hengitystienäytteistä halutaan selvittää nopeasti alustava mikrobilöydös. Hengitystienäytteissä värjäystä käytetään lisäksi näytteen edustavuuden arvioinnissa.

Esivalmistelu

Mikrobiologian ja immunologian tutkimusten lähetelomake https://www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/lahetteet-ja-lomakkeet/ Lähetteessä tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, antibioottihoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), mahdollinen immunosupressio ja perussairaudet , sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näyte

Näytteeksi sopivat esim. neste, märkä, kudospala tai yskös. Näyte voidaan lähettää steriilissä astiassa tai suoraan objektilasille levitettynä. Geelikuljetusputkessa oleva tikkunäyte ei sovi värjäystutkimukseen.

Objektilasille (hiospäinen lasi) näyte siirretään näytelaadulle sopivalla tekniikalla (esim. pipetillä), ja sivellään lasille hankaamatta. Yskösnäyte voidaan levittää lasille toista lasia apuna käyttäen. Merkitse lasin hiospäähän samalle puolelle lasia missä näyte on lyijykynällä (ei tussilla eikä kuulakärkikynällä, koska niiden muste lähtee lasilta värjäysten aikana) potilaan nimi ja syntymäaika, sairaala ja osasto, näytteenottopäivämäärä ja näytteen ottopaikka ja laatu. Kuivaa näyte lasille huoneen lämpötilassa. Sulje lasi objektilasien kuljetuskoteloon. Liimaa kotelon päälle potilas- ja lisätietotarrat. Lähetä kotelo laboratorioon suojapussissa.

Menetelmä

Gram ja/tai akridiinioranssi (AO) -värjäys.

Tekotiheys

päivittäin

Tulkinta

Näytteestä vastataan värjäyksessä näkyvät tulehdussolut ja mikrobit semikvantitatiivisesti +, ++ tai +++. Hengitystienäytteistä arvioidaan lisäksi näytteen edustavuus.

TULOKSET VALMIINA: Saman työpäivän sisällä, kun näyte saapuu laboratorioon.

Päivitetty 01.02.2023 / AEAL

Sivun alkuun