Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

E-Vitamiini, paastoplasmasta

11398 fP-E-Vit

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Minna Juntunen: minna.juntunenatnordlab.fi / 040-6356389

Indikaatiot

E-vitamiinin puutteen, malabsorption tai vitamiinin liikasaannin toteaminen.

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto

Näyteastia

EDTA-putki 3 ml

Näyte

NÄYTE: 1.5 ml (min 1.0 ml) eroteltua EDTA- tai hepariiniplasmaa. Fuugattava mahdollisimman nopeasti näytteenoton jälkeen. Eroteltu näyte säilyy valolta suojattuna jääkaapissa 3 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Eroteltu plasmanäyte lähetetään huoneenlämmössä valolta suojattuna. Ellei ole perillä laboratoriossa 1 vrk:n sisällä näytteenotosta, lähetetään erotellut plasmanäytteet pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen erottelu (HPLC) ja fotometrinen määritys.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini (ryhmä tokoferoleita ja tokotrioleita). Se toimii antioksidanttina suojellen monityydyttymättömiä rasvahappoja ja muita solukalvojen yhdisteitä radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta varsinkin hermokudoksessa. Se ylläpitää normaalia hermosto- ja lisääntymisfunktiota, suojaa punasoluja hemolyysiltä ja suojaa keskosia retinopatian kehittymiseltä. E-vitamiinin imeytyminen ohutsuolessa vaatii normaalin sapen ja haimanesteen erityksen. E-vitamini kulkee veressä LDL:n mukana ja varastoituu pääasiassa rasvakudokseen. Kliinisesti merkittävä E-vitamiinin puutos on harvinainen. Se ilmenee periferisenä neuropatiana, joka johtuu suurten sensoristen aksonien degeneraatiosta.

Viitearvot

1-6 v 7 - 21 µmol/l
7-12 v 10 - 21 µmol/l
13-19 v 13 - 24 µmol/l
aikuiset(20 v-) 12 - 42 µmol/l

Tulkinta

Rasvojen imeytymishäiriöissä (esim. sappistaasi, krooninen haimatulehdus, keliakia) ja hypokolesterolemiassa voi esiintyä alentuneita E-vitamiinipitoisuuksia. Pitkäkestoinen parenteraalinen ravitsemus altistaa E-vitamiinin puutteelle. Lapsilla E- vitamiinin puutteeseen saattaa liittyä hemolyyttinen anemia. Lapsilla ja nuorilla (alle 19 v) E-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat. Familiaarisessa hyperkolesterolemiassa E-vitamiinin pitoisuudet ovat kohonneet.

Huomautuksia

Oraaliset ehkäisyvalmisteet nostavat pitoisuuksia. Kolestyramiini ja neomysiini laskevat pitoisuuksia.

Samasta näytteestä voidaan määrittää sekä A-vitamiini- että E-vitamiinitulos. Näytemuotona voidaan käyttää myös seerumia.

Päivitetty 08.07.2022 / IN

Sivun alkuun