Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

A-vitamiini, plasmasta, paastotilassa

1114 fP-A-Vit

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Minna Juntunen: minna.juntunenatnordlab.fi / 040-6356389

Indikaatiot

A-vitamiinin puutteen ja liikasaannin tutkiminen

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto ennen näytteenottoa

Näyteastia

EDTA-putki 3 ml

Näyte

NÄYTE: 1.5 ml (min 1.0 ml) eroteltua EDTA- tai hepariiniplasmaa. Fuugattava mahdollisimman nopeasti näytteenoton jälkeen. Eroteltu näyte säilyy valolta suojattuna jääkaapissa 3 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Eroteltu plasmanäyte lähetetään huoneenlämmössä valolta suojattuna. Ellei ole perillä laboratoriossa 1 vrk:n sisällä näytteenotosta, lähetetään erotellut plasmanäytteet pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen erottelu (HPLC) ja fotometrinen määritys.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Se joko saadaan ravinnosta tai valmistetaan ravinnon esiasteista, joista tärkein on beetakaroteeni. A-vitamiini varastoituu maksaan ja sitoutuu siellä spesifiseen kantajaproteiiniin (RBP). Maksan A-vitamiinivarastot riittävät normaalisti ainakin vuoden tarpeeseen. A-vitamiinia tarvitaan mm. näköaistin toimintaan, kasvuun ja kehitykseen selvimmin ihossa ja luustossa, ja immuunijärjestelmän toimintaan. A-vitamiininpuute voi johtua sen ja sen esiasteiden riittämättömästä määrästä ruokavaliossa tai liian vähärasvaisesta ravinnosta. Yleisin syy on suoliston imeytymishäiriö (esim. keliakia, krooninen haimatulehdus). Ennenaikaisesti syntyvillä vauvoilla on alttius A-vitamiinipuutokseen, sillä sikiön maksan A-vitamiinivarastot täyttyvät vasta aivan raskauden lopussa. A-vitamiinin puutos aiheuttaa degeneratiivisia muutoksia iholla ja silmissä ja heikentynyttä pimeäadaptaatiota (hämäräsokeus). A-vitamiinin liikasaanti voi johtua liian A-vitamiinipitoisesta ruokavaliosta tai virheellisestä A-vitamiinihoidosta. Se aiheuttaa luu- ja nivelkipuja, hiusten lähtöä, huulten kuivumista ja halkeilua, ruokahaluttomuutta ja painon laskua sekä maksan suurenemista.

Viitearvot

1-6 v 0.7 - 1.5 µmol/l
7-12 v 0.9 - 1.7 µmol/l
13-19 v 0.9 - 2.5 µmol/l
aikuiset(20 v-) 1 - 3 µmol/l

Tulkinta

A-vitamiinin puutos alentaa plasman A-vitamiinipitoisuuksia. Pitoisuudet alkavat laskea kuitenkin vasta kun maksan A-vitamiinivarastot on kulutettu lähes loppuun. Alentuneita plasman A-vitamiinipitoisuuksia tavataan nälkiintymisessä, suoliston imeytymishäiriöissä (esim.keliakia, krooninen haimatulehdus), maksasairauksissa ja tulehduksissa. Maksasairauksissa A-vitamiinin varastoituminen voi heikentyä, mikä lisää alttiutta A-vitamiinipuutokseen. Kohonneita plasman A-vitamiinipitoisuuksia tavataan heikentyneen munuaisfunktion yhteydessä. Liiallinen A-vitamiinin saanti voi kohottaa plasman A-vitamiinipitoisuuksia, mutta normaaliarvo ei poissulje liikasaannin mahdollisuutta. Lapsilla ja nuorilla (alle 19-vuotiailla) A-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat.

Huomautuksia

Oraaliset kontraseptiivit nostavat pitoisuuksia. Kolestyramiini ja neomysiini laskevat pitoisuuksia.

Samasta näytteestä voidaan määrittää sekä A-vitamiini- että E-vitamiinitulos. Näytemuotona voidaan käyttää myös seerumia.

Päivitetty 08.07.2022 / IN

Sivun alkuun