Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Pf/S-Adenosiinideaminaasisuhde

11087 Pt-ADA-Ind

Osatutkimukset

Pf-ADA ja S -ADA

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285

Indikaatiot

Pleuriittien diagnostiikka

Näyte

NÄYTE: 1 ml pleuranestettä ja 1 ml seerumia. Vähäinenkin hemolyysi häiritsee määritystä. Näytteet säilyvät jääkaapissa 1 viikon, pakastettuna ainakin 1 kuukauden.

LÄHETYS: Pleuranestenäytteet ja seeruminäytteet lähetetään huoneenlämpöisinä.

Menetelmä

Kineettinen määritys

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Adenosiinideaminaasi on kaikissa kudoksissa esiintyvä entsyymi, joka osallistuu puriinien kataboliaan katalysoimalla adenosiinin muuttumista inosiiniksi ja deoksiadenosiinin muuttumista deoksi-inosiiniksi. Erityisen paljon ADA-entsyymiä on lymfaattisessa kudoksessa, ja sillä onkin keskeinen tehtävä lymfoidisten solujen erilaistumisessa. ADA:n puutos johtaa vaikeaan immuniteetin heikkenemiseen.

Viitearvot

kaikki alle 1

Tulkinta

Pleuranesteen ADA-aktiivisuus kohoaa selvästi yli seerumitason tuberkuloosin aiheuttamassa pleuriitissa. Yli seerumitason olevia ADA-aktiivisuuksia on kuvattu myös empyeemassa ja reumaan liittyvässä pleuriitissa, kun taas muissa pleuriiteissa pleuranesteen ADA-aktiivisuus on matalampi kuin seerumin aktiivisuus.

Päivitetty 02.09.2021 / SL

Sivun alkuun