Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

C-reaktiivinen proteiini, herkkä, seerumista

11030 S -hs-CRP

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290, kemisti Pirjo Hedberg: pirjo.hedbergatnordlab.fi / 040 6356269 ja kemisti Minna Juntunen: minna.juntunenatnordlab.fi / 040-6356389

Indikaatiot

Aterotromboosin ja koronaaritaudin riskin arviointi.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy jääkaapissa 8 vrk, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Määritys voidaan tehdä myös Li-hepariini- tai EDTA-plasmasta. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Immunonefelometrinen

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

C-reaktiivinen proteiini (CRP) kuuluu maksan syntetisoimiin akuutin faasin proteiineihin, joiden synteesi stimuloituu mm. interleukiinien vaikutuksesta. CRP:tä syntetisoituu, myös sepelvaltimoiden sileissä lihassoluissa. Jo lievästi koholla olevan seerumin tai plasman CRP-pitoisuuden on osoitettu liittyvän lisääntyneeseen aterotromboosin ja koronaaritaudin riskiin, joka on kolesteroli-, HDL- ja LDL-pitoisuuksista riippumaton. Herkkä CRP-määritys on herkistetty mittaamaan hyvin matalia C-reaktiivisen proteiinin pitoisuuksia. Sitä ei tule käyttää akuuttien infektioiden arvioimiseen.

Viitearvot

aikuiset 0.2 - 3 mg/l

Tulkinta

Herkkä CRP-määritys näyttäisi ennustavan itsenäisesti sydäninfarktin, aivovaltimotukoksen, perifeerisen valtimosairauden ja äkillisen sydänkuoleman riskiä. Sydäntaudin diagnostiikassa on käytössä seuraavat riski-rajat sydäninfarktille, aivoinfarktille tai perifeeriselle ateroskleroosille:

hs-CRP alle 1.0 mg/l, pieni valtimotaudin (suhteellinen) riski hs-CRP 1.0 - 3.0 mg/l, keskitason (suhteellinen) riski hs-CRP yli 3.0 mg/l, suuri (suhteellinen) riski

Huomautuksia

Näytteen voimakas lipeemisyys häiritsee määritystä.

Päivitetty 19.12.2018 / TIM

Sivun alkuun