Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Antitrombiini III, plasmasta

1103 P -AT3

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

erikoislääkäri Päivi Myllynen: paivi.myllynenatnordlab.fi / 040 635 6386, kemisti Hannele Ylipahkala: hannele.ylipahkalaatnordlab.fi / 040 6356303 ja vs. erikoislääkäri Mari Rehu: mari.rehuatnordlab.fi / 040 5686172

Indikaatiot

Tromboositaipumuksen selvittely. Disseminoituneen intravaskulaarisen koagulaation (DIC) selvittely. ATIII-korvaushoidon seuranta. Maksan toiminnan selvittely.

Näyteastia

3.2% Na-sitraattiputki(0.109M)

Näyte

NÄYTE: 2.7 ml laskimoverta otetaan putkeen, jossa on 0.3 ml 3.2 % Na-sitraattia. Lapset: 1.8 ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.2 ml 3.2% Na-sitraattia. Plasma- tai kokoverinäyte säilyy 4 tuntia huoneenlämmössä, muutoin plasma pakastettuna. Näytettä ei saa säilyttää +2 - +8C:ssa. Pakastettu näyte sulatetaan ennen analysointia 37 C:ssa. Alkuperäisessä putkessa tilavuus saa poiketa optimista +/- 10%. Plasma erotellaan sentrifugoimalla 2500 x g 10 min.

LÄHETYS: Plasma- tai kokoverinäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä 3 tunnin sisällä, muutoin plasma pakastettuna.

Menetelmä

Kromogeeninen

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Antitrombiini III on maksan tuottama glykoproteiini. Se on plasman tärkein fysiologinen antikoagulantti. Se estää trombiinia ja useita muita hyytymistekijöitä. Hepariinin antikoagulanttivaikutus perustuu antitrombiinin vaikutuksen tehostumiseen. Perinnöllinen antitrombiini III:n vajaus aiheuttaa poikkeavan laskimotukostaipumuksen. Hankittuja pieniä antitrombiini III:n tasoja voidaan nähdä vähentyneen synteesin (maksan vajaatoiminta), lisääntyneen menetyksen (nefroottinen syndrooma) tai lisääntyneen kulutuksen (disseminoitu intravaskulaarinen koagulaatio) yhteydessä.

Viitearvot

kaikki 80 - 120 %

Tulkinta

Määritysmenetelmä mittaa funktionaalista antitrombiini III:a. Pienentynyt pitoisuus voi merkitä perinnöllistä ATIII:n puutosta tai hankittua puutosta kuten maksan toiminnanvajausta, nefroottista syndroomaa tai disseminoitua intravaskulaarista koagulaatiota. Pitkä hepariinihoito voi pienentää tasoja.

 Viitearvo:
 80-120 % normaalin plasman antitrombiinipitoisuudesta.

Päivitetty 15.03.2023 / PM

Sivun alkuun