![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
11003 | S -GT-CDT |
S -CDT ja S -GT
Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373
apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagynordlab.fi / 040 6356290, kemisti Minna Juntunen: minna.juntunen
nordlab.fi / 040-6356389 ja kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainen
nordlab.fi / 040 6356285
Alkoholin suurkulutuksen osoittaminen ja hoidon seuranta.
Seerumi-geeliputki 5 ml
NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seeruminäyte säilyy jääkaapissa 1 viikon, pakastettuna 3 kuukautta, kun pakastus suoritetaan vuorokauden sisällä näytteenotosta.
LÄHETYS: Lähetys huoneenlämpöisenä mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.
S -GT: Entsymaattinen (modifioitu IFCC:n suosituksesta) S -CDT: Immunonefelometrinen S -GT-CDT lasketaan S -GT ja S -CDT -tuloksista kaavalla 0.8 x ln(GT) + 1.3 x ln(CDT).
Kaksi kertaa viikossa
Viikon kuluessa
Kun yleisesti käytetyt alkoholinkulutuksen määritysmenetelmät glutamyylitransferaasi (GT) ja desialotransferriinin prosenttiosuus (CDT) yhdistetään laskukaavalla yhdistelmämääritysmenetelmäksi S -GT-CDT, saadaan sensitiivisempi alkoholin suurkulutuksen osoittaja kuin kumpikaan osatutkimuksista yksinään on.
Kaavan CDT tulos määritetään desialotransferriinin %-osuutena kokonaistransferriinista.
miehet | alle 4.3 | |
naiset | alle 3.8 |
Yhdistelmäkoe GT-CDT:n herkkyys alkoholin suurkulutuksen tunnistamisessa on tutkimusten mukaan jopa 90 %, mikä on parempi kuin kummankaan osatutkimuksen herkkyys yksittäisenä. Tulosta tulkittaessa on huomioitava, että GT-CDT suurenee myös, jos potilaan glutamyylitransferaasin aktiivisuus on suurentunut huomattavasti jonkin muun syyn kuin alkoholin käytön vuoksi. S-GT aktiivisuus saattaa kasvaa mm. maksasairauksissa tai joidenkin lääkeaineiden käytön takia.
S -GT-CDT sopii myös raittiuden seurantaan. Se normalisoituu keskimäärin 2 - 3 viikon kuluttua alkoholinkulutuksen lopettamisesta. Hietala J, Koivisto H, Anttila P, Niemelä O (2006) Comparison of the combined marker GGT-CDT and the conventional laboratory markers of alcohol abuse in heavy drinkers, moderate drinkers and abstainers. Alcohol Alcohol 41:528-533.
Päivitetty 19.12.2018 / TIM