Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Glutamyylitransferaasi-desialotransferriini, seerumista

11003 S -GT-CDT

Osatutkimukset

S -CDT ja S -GT

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Minna Juntunen: minna.juntunenatnordlab.fi / 040-6356389, kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja professori Juha Risteli: juha.risteliatnordlab.fi / 040 6356295

Indikaatiot

Alkoholin suurkulutuksen osoittaminen ja hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seeruminäyte säilyy jääkaapissa 1 viikon, pakastettuna 3 kuukautta, kun pakastus suoritetaan vuorokauden sisällä näytteenotosta.

LÄHETYS: Lähetys huoneenlämpöisenä mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

S -GT: Entsymaattinen (modifioitu IFCC:n suosituksesta) S -CDT: Immunonefelometrinen S -GT-CDT lasketaan S -GT ja S -CDT -tuloksista kaavalla 0.8 x ln(GT) + 1.3 x ln(CDT).

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Kun yleisesti käytetyt alkoholinkulutuksen määritysmenetelmät glutamyylitransferaasi (GT) ja desialotransferriinin prosenttiosuus (CDT) yhdistetään laskukaavalla yhdistelmämääritysmenetelmäksi S -GT-CDT, saadaan sensitiivisempi alkoholin suurkulutuksen osoittaja kuin kumpikaan osatutkimuksista yksinään on.

Kaavan CDT tulos määritetään desialotransferriinin %-osuutena kokonaistransferriinista.

Viitearvot

miehet alle 4.3
naiset alle 3.8

Tulkinta

Yhdistelmäkoe GT-CDT:n herkkyys alkoholin suurkulutuksen tunnistamisessa on tutkimusten mukaan jopa 90 %, mikä on parempi kuin kummankaan osatutkimuksen herkkyys yksittäisenä. Tulosta tulkittaessa on huomioitava, että GT-CDT suurenee myös, jos potilaan glutamyylitransferaasin aktiivisuus on suurentunut huomattavasti jonkin muun syyn kuin alkoholin käytön vuoksi. S-GT aktiivisuus saattaa kasvaa mm. maksasairauksissa tai joidenkin lääkeaineiden käytön takia.

S -GT-CDT sopii myös raittiuden seurantaan. Se normalisoituu keskimäärin 2 - 3 viikon kuluttua alkoholinkulutuksen lopettamisesta. Hietala J, Koivisto H, Anttila P, Niemelä O (2006) Comparison of the combined marker GGT-CDT and the conventional laboratory markers of alcohol abuse in heavy drinkers, moderate drinkers and abstainers. Alcohol Alcohol 41:528-533.

Päivitetty 13.01.2017 / MJ

Sivun alkuun