Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Glutamyylitransferaasi-desialotransferriini, seerumista

11003 S -GT-CDT

Osatutkimukset

S -GT

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290, kemisti Minna Juntunen: minna.juntunenatnordlab.fi / 040-6356389 ja kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285

Indikaatiot

Alkoholin suurkulutuksen osoittaminen ja hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seeruminäyte säilyy jääkaapissa 1 viikon, pakastettuna 3 kuukautta, kun pakastus suoritetaan vuorokauden sisällä näytteenotosta.

LÄHETYS: Lähetys huoneenlämpöisenä mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

S -GT: Entsymaattinen (modifioitu IFCC:n suosituksesta) S -CDT: Immunonefelometrinen S -GT-CDT lasketaan S -GT ja S -CDT -tuloksista kaavalla 0.8 x ln(GT) + 1.3 x ln(CDT).

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Kun yleisesti käytetyt alkoholinkulutuksen määritysmenetelmät glutamyylitransferaasi (GT) ja desialotransferriinin prosenttiosuus (CDT) yhdistetään laskukaavalla yhdistelmämääritysmenetelmäksi S -GT-CDT, saadaan sensitiivisempi alkoholin suurkulutuksen osoittaja kuin kumpikaan osatutkimuksista yksinään on.

Kaavan CDT tulos määritetään desialotransferriinin %-osuutena kokonaistransferriinista.

Viitearvot

miehet alle 4.3
naiset alle 3.8

Tulkinta

Yhdistelmäkoe GT-CDT:n herkkyys alkoholin suurkulutuksen tunnistamisessa on tutkimusten mukaan jopa 90 %, mikä on parempi kuin kummankaan osatutkimuksen herkkyys yksittäisenä. Tulosta tulkittaessa on huomioitava, että GT-CDT suurenee myös, jos potilaan glutamyylitransferaasin aktiivisuus on suurentunut huomattavasti jonkin muun syyn kuin alkoholin käytön vuoksi. S-GT aktiivisuus saattaa kasvaa mm. maksasairauksissa tai joidenkin lääkeaineiden käytön takia.

S -GT-CDT sopii myös raittiuden seurantaan. Se normalisoituu keskimäärin 2 - 3 viikon kuluttua alkoholinkulutuksen lopettamisesta. Hietala J, Koivisto H, Anttila P, Niemelä O (2006) Comparison of the combined marker GGT-CDT and the conventional laboratory markers of alcohol abuse in heavy drinkers, moderate drinkers and abstainers. Alcohol Alcohol 41:528-533.

Päivitetty 19.12.2018 / TIM

Sivun alkuun