Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Hyytymistekijä VIII, plasmasta

1097 P -FVIII

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh.040 635 6351

Asiantuntijat

erikoislääkäri Päivi Myllynen: paivi.myllynenatnordlab.fi / 040 635 6386, kemisti Hannele Ylipahkala: hannele.ylipahkalaatnordlab.fi / 040 6356303 ja vs. erikoislääkäri Mari Rehu: mari.rehuatnordlab.fi / 040 5686172

Indikaatiot

FVIII korvaushoidon seuranta (ei rekombinantti FVIII valmisteita saavan potilaan), vuototaipumuksen selvittely

Näyteastia

3.2% Na-sitraattiputki(0.109M)

Näyte

2.7ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.3ml 3.2% Na-sitraattia. Lapset: 0.9ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.1ml 3.2% Na-sitraattia.

Näyte sentrifugoidaan 2500 x g 15min ja plasma erotellaan heti näytteenoton jälkeen. Plasma säilyy 3h huoneenlämmössä tai 2vk pakastettuna. Pakastettu näyte sulatetaan ennen analysointia +37 C:ssa. Näytettä ei saa säilyttää +2 - +8 C:ssa.

Lähetys: OYS:n ulkopuolelta lähetetään aina plasma pakastettuna.

Menetelmä

Hyytymisajan mittaaminen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Hyytymistekijä FVIII, joka on maksan tuottama glykoproteiini, muodostaa plasmassa kompleksin von Willebrand-tekijän (vWF) kanssa. Elimistössä on aina pieni määrä trombiinia, joka voi suonivaurion synnyttyä käynnistää hyytymiskaskadin nopeasti. Hyytymisen aktivoiduttua FVIII irtoaa sitä stabiloivasta vWF:sta ja sen myötä trombiini pääsee aktivoimaan FVIII:n. Aktivoitu FVIII on kofaktori, joka on olennainen osa hyytymiskaskadin tenaasikompleksin muodostumisessa, ja sen myötä trombiinin ja fibriinin syntymisessä.

Viitearvot

kaikki 72 - 211 %

Tulkinta

FVIII korvaushoidon vasteen seurannassa voidaan käyttää joko one-stage- tai kromogeenistä menetelmää. Rekombinantti valmisteita saavien potilaiden seurantaan suositellaan P -FVIIIRe (nro 6244) tutkimusta.

Hyytymistekijä FVIII:n aktiivisuus on pienentynyt tai puuttuu kokonaan A hemofiliassa. Myös vaikeassa/keskivaikeassa vWF:n taudissa FVIII voi olla alentunut, koska ilman vWF:a FVIII inaktivoituu. FVIII aktiivisuus voi laskea myös voimakkaan antikoagulaatiohoidon yhteydessä.

Akuutin faasin reaktio, akuutti tukos ja raskaus nostavat sekä FVIII:n että vWF:n pitoisuuksia.

Päivitetty 15.03.2023 / PM

Sivun alkuun