Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan


Olemme ottaneet käyttöön uuden tutkimusohjekirjan.

Tätä sivustoa ei enää aktiivisesti ylläpidetä uuden tutkimusohjekirjan julkaisemisen jälkeen.

Ongelmatilanteissa ottakaa tarvittaessa yhteyttä NordLab asiakaspalveluun www.nordlab.fi

Angiotensiini-1-konvertaasi, seerumista, paastotilassa

1092 fS-ACE

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh.040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Epäily sarkoidoosista, sarkoidoosin aktiivisuuden ja steroidihoidon arviointi, ACE-estäjien käytön/hoitomyöntyvyyden kontrollointi erikoistapauksissa

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml paastoseerumia. EDTA-plasma ei sovi määritykseen. vältetävä hemolyyttisiä ja lipeemisiä näytteitä. Seerumi säilyy jääkaapissa 1 viikon, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Kineettinen määritys +37 C:ssa.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Angiotensiini-1-konvertaasi on entsyymi, joka hajottaa angiotensiini-1:n angiotensiini-2:ksi. Sitä on kaikkien verisuonten endoteelisolujen solukalvolla, munuaisten, suoliston ja plexus chorioideuksen epiteelisoluissa, mutta erityisen runsaasti keuhkojen ja aivojen pienissä suonissa.

Viitearvot

kaikki 9 - 65 U/l

Tulkinta

Syitä fS-ACE-aktiivisuuden nousuun: Noin 80-90 %:lla aktiivista sarkoidoosia sairastavista potilaista seerumin ACE-aktiivisuus on koholla. Seerumin ACE-aktiivisuus korreloi sarkoidoosin aktiivisuuteen ja granulomamäärään, ja sitä voidaan käyttää hoitovasteen seurantaan. Seerumin ACE-aktiivisuus voi nousta myös joissakin muissa granulomatoottisissa taudeissa (silikoosi, asbestoosi, Gaucherin tauti) sekä mm. hypertyreoosissa, biliaarisessa maksakirroosissa ja huonossa tasapainossa olevassa diabeteksessa. Seerumin ACE-aktiivisuus ei yleensä suurene keuhkotuberkuloosissa (mutta voi olla koholla miliaarituberkuloosissa), -fibroosissa, -syövässä eikä pneumoniassa.

Syitä matalaan fS-ACE-aktiivisuuteen: Seerumin ACE-aktiivisuus voi olla matala mm. keuhkovaurioissa ja endoteelin vaurioissa, mutta sillä ei ole diagnostista merkitystä. ACE-estäjälääkitys alentaa merkittävästi ACE-aktiivisuutta, aktiivisuus voi olla jopa mittaamattomissa.

Huomautuksia

ACE-estäjä lääkityksessä suositellaan pidettäväksi vähintään kahden vuorokauden tauko ennen näytteenottoa, koska ACE-estäjä lääkitys alentaa merkittävästi ACE-aktiivisuutta.

Päivitetty 15.06.2022 / SL

Sivun alkuun