Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Angiotensiini-1-konvertaasi, seerumista, paastotilassa

1092 fS-ACE

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Antti Rivinoja: antti.rivinojaatnordlab.fi / 040-6356398 ja vs. osastonylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Epäily sarkoidoosista, sarkoidoosin aktiivisuuden ja steroidihoidon arviointi, ACE-estäjien käytön/hoitomyöntyvyyden kontrollointi erikoistapauksissa

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. EDTA-plasma ei sovi määritykseen. Hemolyysi häiritsee määritystä. Seerumi säilyy jääkaapissa 1 viikon, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Kineettinen määritys +37 C:ssa. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Angiotensiini-1-konvertaasi on entsyymi, joka hajottaa angiotensiini-1:n angiotensiini-2:ksi. Sitä on kaikkien verisuonten endoteelisolujen solukalvolla, munuaisten, suoliston ja plexus chorioideuksen epiteelisoluissa, mutta erityisen runsaasti keuhkojen ja aivojen pienissä suonissa.

Viitearvot

kaikki 9 - 65 U/l

Tulkinta

Syitä fS-ACE-aktiivisuuden nousuun: Noin 80-90 %:lla aktiivista sarkoidoosia sairastavista potilaista seerumin ACE-aktiivisuus on koholla. Seerumin ACE-aktiivisuus korreloi sarkoidoosin aktiivisuuteen ja granulomamäärään, ja sitä voidaan käyttää hoitovasteen seurantaan. Seerumin ACE-aktiivisuus voi nousta myös joissakin muissa granulomatoottisissa taudeissa (silikoosi, asbestoosi, Gaucherin tauti) sekä mm. hypertyreoosissa, biliaarisessa maksakirroosissa ja huonossa tasapainossa olevassa diabeteksessa. Seerumin ACE-aktiivisuus ei yleensä suurene keuhkotuberkuloosissa (mutta voi olla koholla miliaarituberkuloosissa), -fibroosissa, -syövässä eikä pneumoniassa.

Syitä matalaan fS-ACE-aktiivisuuteen: Seerumin ACE-aktiivisuus voi olla matala mm. keuhkovaurioissa ja endoteelin vaurioissa, mutta sillä ei ole diagnostista merkitystä. ACE-estäjälääkitys alentaa merkittävästi ACE-aktiivisuutta, aktiivisuus voi olla jopa mittaamattomissa.

Huomautuksia

ACE-estäjä lääkityksessä suositellaan pidettäväksi vähintään kahden vuorokauden tauko ennen näytteenottoa, koska ACE-estäjä lääkitys alentaa merkittävästi ACE-aktiivisuutta.

Päivitetty 31.10.2018 / AR

Sivun alkuun