Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Aminohapot, plasmasta

1061 P -Aminoh

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 040 6356412

Indikaatiot

Tutkimuksella voidaan selvittää aminohappoaineenvaihdunnan häiriöitä.

Esivalmistelu

Tutkimuksen tilauksen yhteydessä täytetään englanninkielinen alihankintalaboratorion paperilähete (katso esitäytetty lomake alla olevan linkin kautta, tai Weblab Clinicalissa kohdassa WWW-linkki). Lähete tulee täyttää seuraavan ohjeen mukaisesti.

Tilaaja (hoitava yksikkö) täyttää kohdat: "patient information", "material", "relevant clinical and laboratory findings and medication". Tilaaja (hoitava yksikkö) EI saa muokata lomakkeessa seuraavia esitäytettyjä kohtia: "requested tests", "results should be sent to", "invoice should be sent to". Tilaajan tiedot voi täyttää vain kohdassa "Form completed by" .

https://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/aminoacids_amc.pdf

HUOM! Muutokset esitäytetyssä lomakkeessa voivat aiheuttaa ongelmia lausunnoissa ja laskutuksissa.

Mikäli linkki ei toimi tai tulostus ei onnistu, voi potilaan tiedot kirjoittaa ENGLANNIKSI ns. Blanko-lähetteellä. Blanko-lähetteessä vaadittavat tiedot: Potilaan henkilötiedot(first name, family name, date of birth, sex), medication, lyhyt tautianamneesi englanniksi, kysymyksen asettelu englanniksi).

Kiireellisistä pyynnöistä on soitettava erityisanalytiikan laboratorioon (puh. 0406356374 vain arkipäivinä 7-15), koska näyte lähetetään toistaiseksi alihankintalaboratorioon. Mikäli pyynnöstä ei soiteta erikseen, näytteen viiveetöntä kuljetusta alihankintalaboratorioon ja sen kiireellistä analysointia ei voida taata. https://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/a.pdf

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 5 ml laskimoverta Li-hepariiniputkeen, jonka sisältö sekoitetaan hyvin. (EI MIKRO- EIKÄ GEELIPUTKEA.) Plasma erotellaan mahdollisimman nopeasti (noin 30 min kuluessa) ja pakastetaan (-20 asteessa). Näyte ei saa olla hemolyyttinen.

Otetaan näyte mieluiten aamulla ennen aamiaista, koska ateria muuttaa plasman aminohappopitoisuuksia. Varsinainen paasto ei ole välttämätön. Mikäli (lapsi)potilaalla on metabolinen kriisitilanne, on tärkeää saada näyte akuutista vaiheesta.

LÄHETYS: Plasmanäyte 1.5 ml (min 1.0 ml) lähetetään pakastettuna. Oulusta näytteet lähetetään kerran viikossa yleensä tiistaisin AMC:n laboratorioon Amsterdamiin.

Menetelmä

Toistaiseksi alihankintana teetettävä tutkimus Academic Medical Center, Laboratory Genetic Metabolic Diseases www.labgmd.nl

Tulokset valmiina

Noin neljän viikon kuluessa, kun näyte on saapunut alihankintalaboratorioon.

Tulkinta

Laboratoriolääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon.

Huomautuksia

HUOM! Alihankintalaboratorio ei voi tehdä tutkimusta, jos näyte on saapunut ilman paperilähetettä. Mikäli näyte on saapunut NordLab Oulun laboratorioon ilman paperilähetettä, kliinisen kemian lääkäri laatii puuttuvan lähetteen, mikä lisätään tutkimuksen hintaan (Selvittelytyö, Tutkimusnumero 11218).

Mahdollisia vastausviiveitä voivat aiheuttaa mm. juhlapyhät.

Päivitetty 01.09.2021 / IN

Sivun alkuun