Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Aminohapot, aivo-selkäydinnesteestä

1059 Li-Aminoh

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290

Indikaatiot

Tutkimuksella voidaan selvittää aminohappoaineenvaihdunnan häiriöitä.

Esivalmistelu

Tutkimuksen tilauksen yhteydessä täytetään englanninkielinen alihankintalaboratorion paperilähete (katso esitäytetty lomake alla olevan linkin kautta) Lähete tulee täyttää seuraavan ohjeen mukaisesti.

Tilaaja (hoitava yksikkö) täyttää kohdat: "patient information", "material", "relevant clinical and laboratory findings and medication". Tilaaja (hoitava yksikkö) ei saa muokata lomakkeessa seuraavia esitäytettyjä kohtia: "requested tests", "results should be sent to", "invoice should be sent to". Tilaajan tiedot voi täyttää vain kohdassa "Form completed by" .

https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/aa_amc.pdf

HUOM! Muutokset esitäytetyssä lomakkeessa voivat aiheuttaa ongelmia lausunnoissa ja laskutuksissa.

Mikäli linkki ei toimi tai tulostus ei onnistu, voi potilaan tiedot kirjoittaa ENGLANNIKSI ns. Blanko-lähetteellä. Blanko-lähetteessä vaadittavat tiedot: Potilaan henkilötiedot(first name, family name, date of birth, sex), medication, lyhyt tautianamneesi englanniksi, kysymyksen asettelu englanniksi).

Kiireellisistä pyynnöistä on soitettava erityisanalytiikan laboratorioon (puh. 0406356374 vain arkipäivinä 7-15), koska näyte lähetetään toistaiseksi alihankintalaboratorioon. Mikäli pyynnöstä ei soiteta erikseen, näytteen viiveetöntä kuljetusta alihankintalaboratorioon ja sen kiireellistä analysointia ei voida taata. Katso ystävällisesti Metaboliset kiirenäytteet ohje: (Weblab Clinicalissa kohdasta WWW-linkki.)

https://www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/04/Kiireelliset-perinnollisten-aineenvaihduntasairauksien-erikoistutkimuksien-naytteet-ID-24456.pdf

Näyteastia

Steriili kierrek. muoviputki 7 ml

Näyte

NÄYTE: min 1.0 ml (lapsinäyte 0.5 ml) selkäydinnestettä otetaan kylmään putkeen. Näytteessä ei saa olla verta. Jos näyteenotton aikana huomataan verta, suositellaan useampaan putkeen kerääminen.

LÄHETYS OYS:ssa: Näyte toimitetaan viipymättä (alle 30 min kuluessa) ja kuljetaan jäissä tai kylmägeelilla laboratorioon. Laboratoriossa näyte sentrifugoidaan välittömästi (kylmäsentrifugi ohjelma 2000 x g 10 min) ja supernatantti erotellaan ja säilytetään pakastettuna.

LÄHETYS toisesta laboratoriosta NordLab Oulun laboratorioon: Näyte lähetetään pakastettuna. Oulusta näytteet lähetetään kerran viikossa yleensä tiistaisin AMC:n laboratorioon Amsterdamiin.

Menetelmä

Toistaiseksi alihankintana teetettävä tutkimus Academic Medical Center, Laboratory Genetic Metabolic Diseases www.labgmd.nl

Tulokset valmiina

Noin neljän viikon kuluessa, kun näyte on saapunut alihankintalaboratorioon.

Tulkinta

Laboratoriolääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon.

Tuloksen luotettava tulkinta edellyttää aminohappotuloksen vertaamista samaan aikaan otetun plasmanäytteen aminohappoihin (Plasman aminohapot, 1061 P -Aminoh).

Huomautuksia

HUOM! Alihankintalaboratorio ei voi tehdä tutkimusta, jos näyte on saapunut ilman paperilähetettä. Mikäli näyte on saapunut NordLab Oulun laboratorioon ilman paperilähetettä, kliinisen kemian lääkäri laatii puuttuvan lähetteen, mikä lisätään tutkimuksen hintaan (Selvittelytyö, Tutkimusnumero 11218).

Mahdollisia vastausviiveitä voivat aiheuttaa mm. juhlapyhät.

Päivitetty 11.04.2022 / IN

Sivun alkuun