Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sappihapot, seerumista, paastotilassa

10573 fS-Sappih

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Antti Rivinoja: antti.rivinojaatnordlab.fi / 040-6356398 ja vs. osastonylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Maksan toimintahäiriöiden diagnostiikka

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto suositeltava.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai 1 ml seerumia. Seerumi säilyy kolme vuorokautta jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Entsymaattinen, kineettinen määritys seerumin kokonaissappihapoille.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Sappihapot muodostuvat maksan parenkyymisoluissa, mistä ne konjugoitumisen jälkeen eritetään sappinesteeseen ja edelleen suoleen, mistä ne sitten valtaosin imeytyvät takaisin elimistöön (enterohepaattinen kierto). Maksan toimintahäiriöissä sappihappojen erittyminen on estynyt tai niiden poistuminen verenkierrosta maksaan on hidastunut. Tällöin sappihappojen pitoisuus veressä lisääntyy.

Viitearvot

aikuiset alle 6 µmol/l

Tulkinta

 Viiteväli raskauden aikana alle 10 µmol/l.

Seerumin sappihappojen pitoisuuden määritys on herkkä maksan toimintahäiriön indikaattori. Esimerkiksi virushepatiitti, kirroosi, maksakasvaimet, sappiteiden obstruktiiviset sairaudet sekä raskaushepatoosi aiheuttavat seerumin sappihappopitoisuuden suurenemisen. Raskaushepatoosissa seerumin sappihappopitoisuus suurenee usein ennen kutinan ilmenemistä ja selvästi ennen ASAT- ja ALAT-entsyymien aktiivisuuden suurenemista. Seerumin sappihappopitoisuuden suureneminen ei kuitenkaan osoita maksasairauden tyyppiä. Ruokailu nostaa sappihappojen pitoisuutta.

Menetelmä mittaa kokonaissappihappojen pitoisuutta ja se ei sovellu potilaille, joilla on ursodeoksikoolihappolääkitys (Adursal).

Huomautuksia

Menetelmä ei sovellu potilaille, joilla on ursodeoksikoolihappolääkitys (Adursal).

Päivitetty 31.10.2018 / AR

Sivun alkuun