Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tyreotropiini, elinvasta-aineristireaktio, seerumista

10310 S -TSH-AbR

Osatutkimukset

S -TSH

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897 ja lääkäri Kalle Jutila: kalle.jutilaatnordlab.fi / 0406356549

Indikaatiot

Epäily häiriötekijän aiheuttamasta virheellisen korkeasta TSH-tuloksesta.

Esivalmistelu

Mikäli potilaalla on tyroksiinilääkitys, näytteet tulee ottaa aamulla ennen lääkkeen nauttimista.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: Oma näyteputki molemmille tutkimuksille: S -TSH-AbR ja S -TSH. 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Vuorokausivaihtelun takia näyte suositellaan otettavaksi klo 8-12. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n sisällä, muutoin kylmänä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulkinta

Heterofiiliset vasta-aineet voivat aiheuttaa virheellisen tuloksen (yleensä virheellisen korkea). S-TSH-AbR -tutkimuksessa poistamme häiritsevien tekijöiden aiheuttaman virheen PEG-saostuksella. Sekä käsittelemättömästä (S-TSH) ja PEG-käsitellystä (S-TSH-AbR) seeruminäytteestä mitataan TSH.

Jos P-TSH/P-T4V tulosten tai niiden ja kliinisen kuvan välillä on ristiriitaa, suosittelemme, että potilaasta pyydetään S -TSH-AbR -tutkimus. Tässä tutkimuksessa poistamme häiritsevien tekijöiden aiheuttaman virheen PEG-saostuksella. Tuloksena annamme S-TSH tuloksen, S-TSH-AbR tuloksen (saatu PEG-saostuksen jälkeen) ja lausunnon. PEG-käsittely laskee TSH-pitoisuutta 0-40%. Siksi vasta alle 60%:n pitoisuuksien suhde katsotaan merkittäväksi. Jos S-TSH -tulos on alle 0.5 mU/l, emme vastaa S-TSH-AbR-tulosta.

Mikäli ero% on alle 40% lausunnossa lukee "Näytteessä ei havaita heterofiilisten vasta-aineiden häiritsevää vaikutusta PEG saostuksen perusteella."

Mikäli ero% on 40-100% lausunnossa lukee "Näytteessä voidaan todeta mahdollista heterofiilisten vasta-aineiden häiritsevää vaikutusta PEG saostuksen perusteella."

Mikäli S-TSH-tulos on alle 0.5 mU/l, lausunnossa lukee "S-TSH-AbR laskentaa ei suoritettu, koska S-TSH tulos on liian matala, alle 0.5."

Päivitetty 11.12.2022 / AMM

Sivun alkuun