Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Lipaasi, plasmasta, paastotilassa

10305 fP-Lipaas

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Pankreatiitin diagnostiikka (amylaasitulosten varmistaminen)

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto suositeltava

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml litium-hepariiniplasmaa. Plasma säilyy 3 viikkoa jääkaapissa, pakastettuna kuukausia.

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Entsymaattinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Lipaasi on entsyymi, jota haima erittää eksokriinisesti ruoansulatuskanavaan. Se hajoittaa ravinnon triglyseridejä. Haiman lisäksi lipaasia esiintyy erityisesti maha-suolikanavassa. Lipaasientsyymin aktiivisuuden ero haimakudoksen ja plasman välillä on suuri, minkä vuoksi plasman lipaasimääritys on amylaasimäärityksen ohella käyttökelpoinen pankreatiitin diagnostiikassa.

Viitearvot

kaikki alle 50 U/l

Tulkinta

Plasman lipaasiaktiivisuus suurenee akuutissa pankreatiitissa varsin nopeasti ja pysyy suurena yleensä 2 - 5 vrk:n ajan. Myös muut abdominaaliset sairaudet voivat lisätä seerumin lipaasiaktiivisuutta (ulkusperforaatio, hepatiitti, peritoniitti). Amylaasi- ja lipaasiaktiivisuuksien keskimääräiset sensitiivisyydet ja spesifisyydet pankreatiitin osoittamisessa ovat samaa luokkaa (80-90% rajoista riippuen). Seulontatilanteessa plasman lipaasiaktiivisuuden positiivinen ennustearvo on vain noin 55%, jos negatiivinen ennustearvo pidetään suurena (99%).

Amylaasiaktiivisuuksiin verrattuna plasman lipaasiaktiivisuuden määrityksistä on hyötyä lähinnä erikoistapauksissa. Esim. sylkirauhasen sairauksien yhteydessä lipaasiaktiivisuus ei suurene. Samoin makroamylasemiassa lipaasin määritys voi selvittää tilannetta.

Päivitetty 09.03.2018 / TIM

Sivun alkuun