![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
10304 | Pf-LaktTeh |
Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351
apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagynordlab.fi / 040 6356290, kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainen
nordlab.fi / 0406356412 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannisto
nordlab.fi / 0406356432
Pleuriittien erotusdiagnostiikka
Li-hepariiniputki 5 ml
NÄYTE: 3 ml Li-hepariiniputkeen. Sakkainen näyte sentrifugoidaan 2000 g 15 min kylmässä. Näytettä ei erotella. Samasta putkesta ei määritetä Pf-Solut -tutkimusta (näyte pysyy mahdollisimman anaerobisena). Pf-pH-tutkimus voidaan ottaa samaan putkeen.
Määritys on tehtävä välittömästi tai näyte jäähdytetään heti näytteenoton jälkeen. Näyte säilyy kylmägeelillä jääkaapissa edustavana enintään 30 min.
LÄHETYS: Kylmänä (kylmägeeli tai jäävesihaude) 30 min sisällä näytteenotosta. Näytettä ei lähetetä OYS:n ulkopuolelta.
Amperometrinen (verikaasuanalysaattorin laktaattielektrodi)
Päivittäin.
Päivittäin
Laktaattipitoisuus nousee kudosnesteissä anaerobisen glykolyysin seurauksena. Kudosnesteiden laktaattipitoisuuden suureneminen on vähemmän riippuvainen plasmapitoisuudesta kuin glukoosipitoisuuden pieneneminen, johon plasman glukoosipitoisuus vaikuttaa voimakkaasti. Siksi laktaattipitoisuuden määritykset soveltuvat bakteriellien tulehdusten pikadiagnostiikkaan glukoosipitoisuuksia paremmin.
Yli 5 mmol/l laktaattipitoisuus viittaa bakteeri-infektioon, korkeita arvoja esiintyy myös tuumoriin liittyen. Transsudaatin ja muun ei-bakteriellin pleuranesteen (esim. maksakirroosi, nefroosi, trauma, SLE) pitoisuus on tavallisesti enintään 5 mmol/l.
Päivitetty 27.01.2021 / IN