Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Karsinoembryonaalinen antigeeni, punktionesteestä

10192 Af-CEA

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Anne Mäkelä: anne.makelaatnordlab.fi / 0403536897

Näyteastia

Muoviputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 1 ml punktionestettä. Punktioneste säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 vrk jääkaapissa , pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Punktioneste lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vrk:n kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Karsinoembryonaalinen antigeeni (CEA) on glykoproteiini, jonka molekyylipaino on n. 150 000. Sitä on todettu sikiökaudella paksunsuolen limakalvolla, mutta sen fysiologinen tehtävä on tuntematon. Terveillä aikuisilla sitä on todettu hyvin pieninä pitoisuuksina seerumissa, mutta sen pitoisuudet ovat suurentuneet paksunsuolen syövässä 50 - 70 %:lla potilaista. Metastasoituneissa syövissä pitoisuudet ovat suuria lähes poikkeuksetta. Myös muissa ruoansulatuskanavan syövissä (mahalaukku, haima, ruokatorvi ja peräsuoli) sekä mm. rinta-, munasarja-, rakko- ja keuhkosyövässä todetaan suurentuneita pitoisuuksia, joskin harvemmin kuin paksunsuolen syövässä. On huomattava, että myös ei-malignit sairaudet kuten haavainen paksunsuolentulehdus, maksakirroosi, sappirakontulehdus, haimatulehdus, keuhkoemfy-seema ja benignit tuumorit saattavat aiheuttaa lievästi suurentuneita pitoisuuksia.

Päivitetty 13.07.2022 / AMM

Sivun alkuun